fbpx

FRISS HÍREK

Életveszélyes a zománcművészeti alkotóműhely, áramtalanították

- Advertisement -

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek NonProfit Kft. Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelye jó ideje nem nyújt szép látványt a Bethlen körúton. Ez ugyan csak a főépület, de a többire is ráférne a felújítás, egyes helyiségek pedig belülről sem néznek ki máshogyan. Ez is persze gond, de ami nem olyan régen történt a műhellyel, az már akkora baj, hogy az alkotást is lehetetlenné teszi.

Életveszélyessé nyilvánították

Tavaly nyáron készült egy elektromossági felmérés, amelynek novemberre lett meg az eredménye. Hollósy Katalin, a műhely napokban nyugdíjazott egykori vezetője a KecsUP-nak elmondta, hogy azzal keresték meg a felmérés eredményére hivatkozva, hogy életveszélyes a műhely, áramtalanítani kell.

A műhely több épületből áll, és bár sehol sem rózsás az állapot, a veszély mégsem igaz az egész épületegyüttesre. De például ahol a kemencék vannak, tehát ahol az alkotás fontos mozzanatai történnek, az most is áramtalanítva áll, ide nem engednek be senkit. Egyedül a főépületben lévő állandó kiállítás látogatható, illetve folyik az értékesítés, de ennyiben ki is merül a műhely jelenlegi tevékenysége. Vagyis a funkcióját így nem tudja betölteni.

Minden bizonnyal egy felújítás sem oldaná meg a problémákat. Hiszen az alumínium vezetékeket ugyan ki lehetne cserélni, de a falak szigeteletlenek, vizesek, ezért talán nem ez lesz a megoldás – nyilatkozta hírportálunknak Hollósy Katalin.

Felmerült a költözés is, amelyet az ingatlanok és a műhely anyacégének tulajdonosa, az önkormányzat is megerősített. A városháza sajtósa azt írta kérdésünkre, hogy javasolták az átköltözést a kerámia stúdió épületébe. Ezen kívül vizsgálják annak a lehetőségét, hogy mit lehetne kezdeni az alkotóműhely épületeivel.

Hasonló cikkünk:  Interjú Brüsszelből, megrongált Fidesz-iroda, letiltott politikusi interjú, dermesztő iskolai légkör

Programokat kellett lemondani

Amellett, hogy a zománcművészeti alkotóműhely tehát nem tud művészeket fogadni, le kellett mondani már eltervezett és hagyománnyá vált eseményeket. Így a tavaszi fesztiválon sem tudnak gyerekeket fogadni, akiket beavathatnának a zománcozás rejtelmeibe, és a szokásos nyári alkotótábort sem lehet ilyen körülmények között megvalósítani.

A műhely eddigi vezetője azt mondta a KecsUP-nak, hogy nagyon szívesen segít a döntéshozóknak abban, hogy a lehető legjobb megoldással legyen biztosított a műhely jövője. Amennyiben a költözés mellett döntenek, akkor szakmai álláspontjával segítené az ingatlan kiválasztását. Hollósy Katalin szerint a problémát miellőbb meg kellene oldani, mert a vizes falak miatt nagy a páratartalom, tönkremegy az itt tárolt gyűjtemény, amely szerinte egyedülálló.

Volt már baj az elektromossággal máskor is

Az ügynek volt egy előzménye hét évvel ezelőtt. Éppen azután, hogy 2013-ban Hollósy Katalin elfoglalta a vezető széket. Már várták a művészeket, intézték az utazásukat, amikor megállapították, hogy baj van (tehát már hét éve) az elektromos hálózattal. Akkor is az áramtalanítás fenyegette a műhelyt, de mivel már visszafordíthatatlan állapotban volt a szervezés, ezért átmeneti megoldásként egy villanyszerelő két nap alatt használhatóvá tette a műhelyt. Közben az önkormányzathoz fordultak segítségért, de a leköszönt vezető szerint nem történtek lépések. Csakhogy az újabban beszerzett eszközöket egyre kevésbé bírta a hálózat, főleg ha azokat egyszerre használták. Ennek lett a következménye, hogy mára lehetetlenné vált itt az alkotás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...