fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Életveszélyes a zománcművészeti alkotóműhely, áramtalanították

- Advertisement -

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek NonProfit Kft. Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelye jó ideje nem nyújt szép látványt a Bethlen körúton. Ez ugyan csak a főépület, de a többire is ráférne a felújítás, egyes helyiségek pedig belülről sem néznek ki máshogyan. Ez is persze gond, de ami nem olyan régen történt a műhellyel, az már akkora baj, hogy az alkotást is lehetetlenné teszi.

Életveszélyessé nyilvánították

Tavaly nyáron készült egy elektromossági felmérés, amelynek novemberre lett meg az eredménye. Hollósy Katalin, a műhely napokban nyugdíjazott egykori vezetője a KecsUP-nak elmondta, hogy azzal keresték meg a felmérés eredményére hivatkozva, hogy életveszélyes a műhely, áramtalanítani kell.

A műhely több épületből áll, és bár sehol sem rózsás az állapot, a veszély mégsem igaz az egész épületegyüttesre. De például ahol a kemencék vannak, tehát ahol az alkotás fontos mozzanatai történnek, az most is áramtalanítva áll, ide nem engednek be senkit. Egyedül a főépületben lévő állandó kiállítás látogatható, illetve folyik az értékesítés, de ennyiben ki is merül a műhely jelenlegi tevékenysége. Vagyis a funkcióját így nem tudja betölteni.

Minden bizonnyal egy felújítás sem oldaná meg a problémákat. Hiszen az alumínium vezetékeket ugyan ki lehetne cserélni, de a falak szigeteletlenek, vizesek, ezért talán nem ez lesz a megoldás – nyilatkozta hírportálunknak Hollósy Katalin.

Felmerült a költözés is, amelyet az ingatlanok és a műhely anyacégének tulajdonosa, az önkormányzat is megerősített. A városháza sajtósa azt írta kérdésünkre, hogy javasolták az átköltözést a kerámia stúdió épületébe. Ezen kívül vizsgálják annak a lehetőségét, hogy mit lehetne kezdeni az alkotóműhely épületeivel.

Hasonló cikkünk:  Kiszárítottuk az Alföldet, de lenne megoldás – ez történt a harmadik civil filmklubban

Programokat kellett lemondani

Amellett, hogy a zománcművészeti alkotóműhely tehát nem tud művészeket fogadni, le kellett mondani már eltervezett és hagyománnyá vált eseményeket. Így a tavaszi fesztiválon sem tudnak gyerekeket fogadni, akiket beavathatnának a zománcozás rejtelmeibe, és a szokásos nyári alkotótábort sem lehet ilyen körülmények között megvalósítani.

A műhely eddigi vezetője azt mondta a KecsUP-nak, hogy nagyon szívesen segít a döntéshozóknak abban, hogy a lehető legjobb megoldással legyen biztosított a műhely jövője. Amennyiben a költözés mellett döntenek, akkor szakmai álláspontjával segítené az ingatlan kiválasztását. Hollósy Katalin szerint a problémát miellőbb meg kellene oldani, mert a vizes falak miatt nagy a páratartalom, tönkremegy az itt tárolt gyűjtemény, amely szerinte egyedülálló.

Volt már baj az elektromossággal máskor is

Az ügynek volt egy előzménye hét évvel ezelőtt. Éppen azután, hogy 2013-ban Hollósy Katalin elfoglalta a vezető széket. Már várták a művészeket, intézték az utazásukat, amikor megállapították, hogy baj van (tehát már hét éve) az elektromos hálózattal. Akkor is az áramtalanítás fenyegette a műhelyt, de mivel már visszafordíthatatlan állapotban volt a szervezés, ezért átmeneti megoldásként egy villanyszerelő két nap alatt használhatóvá tette a műhelyt. Közben az önkormányzathoz fordultak segítségért, de a leköszönt vezető szerint nem történtek lépések. Csakhogy az újabban beszerzett eszközöket egyre kevésbé bírta a hálózat, főleg ha azokat egyszerre használták. Ennek lett a következménye, hogy mára lehetetlenné vált itt az alkotás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...