fbpx

FRISS HÍREK

Kövesse velünk a kecskeméti közgyűlést – folyamatosan frissül

- Advertisement -

A veszélyhelyzet feloldásával ismét összeül Kecskemét város közgyűlése. Közel 70 napirendi pontot tárgyalnak.

Elmarad az elején a politikai „cirkusz”

Rendkívüli ülésként hirdetették meg mai ülést. A politikai viták egyik figyelmet érdemlő műfaja a napirend előtti, vagy vezérszónoki felszólalás. Ilyenkor a képviselők valamely aktuális közéleti ügyről hevesebb formában politikai beszédet, egyesek szónoklatot tartanak. Az ellenzéki politikusoknak ez egy remek alkalom arra, hogy közvetlenül neki feszüljenek a kormánypárti oldalnak. De a kormánypárti oldal is kedveli ezt a műfajt, mert ilyenkor bemutathatja és megvédheti az addigi teljesítményét.

A rendkívüli ülésre tekintettel elmaradnak a vezérszónoki beszédek.

Köszöntés

Megköszönték Fekete Istvánné Szlanka Mária, a Ferenczy Ida Óvoda vezetőjének hosszú évek óta tartó munkásságát, aki nyugállományba vonul.

Maradjunk itthon a koronavírus-járvány alatt

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azt tanácsolja a kecskemétieknek, hogy fontolják meg a külföldre való utazást. A koronavírus-járvány nem múlt el, komoly gócpontok alakultak ki a világban. Lehetőleg találjuk meg itthon a nyári pihenés módját.

Zárszámadással kezdődik az ülés

Király József (Szövetség) azt kérdezi, hogy milyen közterületi fejlesztések maradtak el 2019-ben? Illetve, hogy miért nem került elköltésre az erdőgazdálkodásra kijelölt 22 millió forint? (Csak 12 millió forintot költöttek el.)
Orbán Csaba osztályvezető válaszol: nem maradt el közterületi fejlesztés a tervekhez képest, áthúzódó projektekről van szó. Az erdőgazdálkodásra egy keretösszeg áll rendelkezésre, ami kifejezetten az erdők rendbe rakására vonatkozik és nem például belvárosi zöldítésre.

A város 2019-ben 12,1 milliárd forint adót realizált.

6,5 milliárd forint beruházási hitelt vennének fel 2020-2021-re

A hitelfelvételt, hogy mely bank adja a hitelt, meg kell versenyeztetni.

Király József veszi ismét magához a szót. Azt a kérdést teszi fel, hogy miből lesz visszafizetve a felvenni kívánt hitel? Attól is fél, hogy a hitelfelvétel drágább lehet.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a válaszában elmondja, hogy a városnak 22 milliárd a működési bevétele évente, ezért biztosítva van a visszafizetés.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester / Kecskeméti TV képkivágás

Józsa Bálint (Szövetség): osztrák és német példákat hozva azt mondja el, hogy Magyarországon megsarcolják az önkormányzatokat. A kormány, ha csökkentené a propaganda kiadásait, akkor több forrás maradhatna helyben.

A közgyűlés arról döntött, hogy a polgármester kezdjen tárgyalásokat a hitelfelvételről.

Részlet a határozatból

2019. évi költségvetés módosítása 

Szőkéné Kopping Rita (Szövetség) a koronavírus-járvány alatt történő forráselvonásokat kéri számon, mint például a kieső gépjárműadót. A képviselő szerint a kormány ezzel a lépésével elveszi a helyi forrást az útfelújításoktól, a játszóterektől. Rákérdezett a következő évtől várható megnövekedő szolidaritási adó mértékére.

A polgármester a válaszában elmondta, hogy a gépjárműadó elvonása negatívan érinti a várost, ha például egy játszótér felújításáról van szó. Szemereyné szerint a vírus miatt azonban át kell gondolni, hogy mi a fontos. Szerinte az életet meg kell védeni. A szolidaritási adó kapcsán megjegyezte, hogy állami támogatást fognak kapni a városok külön az üzemeltetésre.

Volt egy javaslat, miszerint az általános tartalékból 87 millió forintot csoportosítsanak át a választókerületi keretbe. A közgyűlés kormánypárti többsége nem támogatta az ellenzéki javaslatot.

Ügyészségen tettek feljelentést a kiszivárgott zárt ülés anyagáról

Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz-KDNP) hosszan beszél arról, hogy az SZMSZ olyan a város életében, mint az alkotmány az országéban. Korábban is voltak viták, és voltak olyanok, akik radikálisan álltak ki a nyilvános ülések mellett a zártakkal szemben, de nem szivárogtak ki ezek az anyagok. Most ez megváltozott, mert az egyik zárt ülés anyaga megjelent egy kecskeméti sajtóban.

A polgármester úgy reagált az alpolgármesterre, hogy megtették a jogi lépést, feljelentést tettek az ügyészségen a kiszivárgott anyag kapcsán.

Bodrozsán Alexandra (Szövetség) elmondja, hogy kiállnak az önkormányzatiság mellett, amit folyamatosan csökkent a Fidesz-kormány. Probléma, hogy egyre kevesebb az önkormányzatok jogköre. És erre még csökkentik a közmeghallgatások és a közgyűlések minimális számát.

Hasonló cikkünk:  Még a lengyelhez képest is nehezebb a magyar független vidéki újságírás helyzete

Szőkéné Kopping Rita (Szövetség) és Gulyás Zoltán (Szövetség) Bodrozsán Alexandrához hasonlóan azt vetette fel, hogy az önkormányzatiság csorbul, amikor csökkentik a nyilvános fórumokat.

Gulyás Zoltán önkormányzati képviselő / Kecskeméti TV képkivágás

Leviczky Cirill (Fidesz-KDNP) kéri, hogy vizsgálják meg annak módját, miként lehet online formában üléseket, megbeszéléseket tartani.

A polgármester szerint nem lehet biztonságosan dönteni online felületeken. Tárgyalni és tanácskozni lehet, de még nem áll rendelkezésre olyan technikai háttér, ahol ilyen döntéseket meg lehetne biztonságosan hozni.

Fekete Gábor (Fidesz-KDNP) az SZMSZ módosításáról elmondta, hogy akárhogy forgatja a javaslatot, csupán azt látja, hogy csak lehetőséget adnak arra, hogy a korábbinál kevesebb ülést tartsanak, de ez nem törvényszerű, hogy így is lesz. Ugyanis a Fideszes politikusoknak is érdeke, hogy minél többször szerepeljenek a nyilvánosság előtt.

Az SZMSZ módosítását a Fideszes többség elfogadta. Ezt követően évente minimálisan egy közmeghallgatást és hat közgyűlést elegendő lesz tartani.

Bővül a kamerarendszer

Térfelügyeleti kamerarendszert telepítenek három helyen:
a Dózsa György út,
– az Ipoly utca és
– a Botond utca kereszteződéséhez, ahol jelentős a gyalogosforgalom.

A Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány pedig azt javasolta, hogy a Petőfi Sándor utca 16. szám környékét is térfigyelő kamera ellenőrizze. Az indoklás szerint itt elsősorban a gyakori szemetelés, valamint a bűnmegelőzés miatt fontos a kamara kihelyezése.

Kommentelőink mondják és kérdezik a kecsUP facebook oldalán

„Hová kerül az a pénz, ami a parkolóbérletekből megmarad? Nem ezt ígérték, hanem azt, hogy annyival hosszabbodik meg a parkolóbérlet, amíg tart a veszélyhelyzet!”

„Szeméthegyek vannak a város különböző pontjain!Azonnali megoldás kell”

„citera koncert lesz?:)”

Elmaradt, de ezzel tudunk kedveskedni az olvasóknak, ha már kicsit elfáradtak volna a közgyűlésben…

25 millió forint értékben fejleszt a KARC

A Kecskeméti Atlétikai és Rugby Club (KARC) 25 millió forintot nyert a Magyar Rögbi Szövetségtől sportfejlesztésre. Erőnléti edzések lebonyolítása érdekében street workout pályát építhetnek.

Vita a Citaro buszokról

Király József (Szövetség) kritikát fogalmaz meg a Citaro buszok fogyasztásával és üzemeltetésével kapcsolatosan. A belváros tehermentesítésének egyik módja, hogy a távolsági buszokat vezessék ki a belváros útjairól.

2014-től 25 Citaro állt forgalomba Kecskeméten / Fotó: autoszektor.hu

Falu György (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint nem a Citaro buszok buktak meg, hanem a korábbi üzemeltető.

Homoki Tamás a 25 Citaróból 23 járja Kecskemét útjait, kettővel van probléma. A kecskeméti buszgéppark átlag életkora jóval jobb mint más településeké. Támogatja a belváros tehermentesítését és folyamatban van az új buszvonal hálózatának a kialakítása.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a környezetvédelmi programot 

Érdemi vita nélkül, egyhangúlag elfogadta a közgyűlés a város környezetvédelmi programját, ami klíma akciótervvel egészül ki.

Lejer Zoltán (Szövetség), a környezetvédelmi bizottság elnöke elmondta, hogy évente fogják ellenőrizni a programban megfogalmazott cselekvési tervet. Majd hozzátette, hogy a sikeres végrehajtáshoz anyagi forrásokat is biztosítani szükséges a büdzséből.

Zárt ülés következik, ahol sok-sok városi díjat adományoznak

A szokásos városi díjakról döntenek, több mint 20 féléről.

Marad a csendrendelet 

Józsa Bálint (Szövetség) azt indítványozza, hogy biztosítsák a meghosszabbított nyitvatartást a vendéglátó egységek számára próbaidő-szerűen 2020. szeptember 30-ig.

Homoki Tamás (Fidesz-KDNP) alpolgármester válaszol és „nyomós indokokat sorol fel”, miért nem lehet elfogadni szerinte Józsa Bálint indítványát, minden jó szándéka ellenére:
– eljárásrendi akadálya van, vagyis rendeletet kell módosítani és ennek nem felel meg Józsa képviselő indítványa,
– Józsa Bálint nem tisztázza, hogy milyen típusú vendéglátó egységeket, éttermeket, kocsmákat hagyna nyitva,
– tartalmi problémák is vannak, mint például nincs az indítványban pontos időhatár megnevezve.
A közgyűlés Fideszes többsége nem támogatta az indítványt.

Szúnyogirtás

Július 7-én és 8-án lesz szúnyoggyérítés, tájékoztat a polgármester.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...