fbpx
15 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Törvénysértő volt a fakivágás a Ceglédi és Kecskeméti úton?

- Advertisement -

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek, valamint a természetvédelmi, állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik – figyelmeztetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az MTI-hez április 19-én eljuttatott közleményében.

Mint írják, a fa- és bokroskivágások a védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozzák. Az egyesület azt kéri, hogy ne a vegetációs időszakban, hanem az őszi-téli hónapokban végezzék el ezeket a munkálatokat.

A lakosságot pedig arra kérik, hogy amennyiben a vegetációs időszakban nagyobb területen észlelnek fa- és bokroskivágásokat, értesítsék a hatóságokat. Készítsenek fotót telefonjukkal, valamint küldjenek tájékoztató e-mailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természet-védelmi főosztálya vagy a hivatal központi címére.

Kivágott fa Nagykőrösön, a Kecskeméti út 75. számú épületnél 2021. április 11-én. (Fotó: Heti Hírek)

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődött a fészeképítéssel. A tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június–júliusban.

Az egyesület közleményét olvasva joggal merül fel a kérdés, hogy vajon ezt Nagykőrösön nem tudják? Hiszen az elmúlt hetekben a Ceglédi és a Kecskeméti úton, illetve a város más pontjain is több tucat fát csonkítottak meg, vagy vágtak ki. Ráadásul mindezt az önkormányzat tulajdonában lévő KÖVA-KOM Nonprofit Zrt. felügyeletével, ahol több kertészeti szakember – hogy mást ne említsünk, maga a vezérigazgató asszony – is dol-gozik, akiknek tisztában kell, illetve kellene lenniük a hatályos törvényekkel.

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...