fbpx

FRISS HÍREK

XXI. század modern világának ősi szakmája: a birkanyírás és a gyapjú

- Advertisement -

Akinek birkája van, annak évente egyszer nyíratni is kell!

Manapság a birkanyírás szükséges velejárója a tartásnak. Még régen a családot eltartotta a birka nyers gyapjúja, most a nyírási költséget is nehezen futja ki. Egy birkáról átlagban 3-6 kg gyapjú esik le. Az árak évek óta 200 Ft/kg körül mozognak. A nyíróbrigádon kívül szükséges fogóember és gyapjúszedő is. A két utóbbi általában a gazda embere. A nyíróbrigádok minden év március közepén kezdik a nyírást, mely egész júliusig kitart. Egy-egy nyíróbrigád ez idő alatt akár 30.000 db birkát is megnyír országszerte.

Ez az ősi szakma – mint minden más is – nagyon sokat fejlődött az évtizedek alatt. Vannak még, akik kézi nyíróollóval nyírnak, de mára már legtöbben nyírógépekkel végzik ezt az egyáltalán nem derékkímélő munkát. Fejlődése mellett sajnos eltűnőfélben is van ez szép, de nehéz szakma. Fennmaradásukban a fegyelmezett, precíz, becsületes munkájuknak hatalmas szerepe van. Megbecsülésük évről évre emelkedő, amit nagyon meg is érdemelnek. A pontosság, a szavahihetőségük, kiváló munkájuk Tóth István és csapatának mára védjegyükké vált. Nem ismerek gazdát, aki ne lenne megelégedve munkájukkal. De ha mégis létezik, az fogjon nyírógépet és tanulja ki a szakma csínját-bínját. Mi lesz a gyapjú sorsa, ha lekerül a birkáról? Textilipar lenne a válasz. De miért vált eladhatatlan termékké a gyapjú? A felvásárlási árat a nemzetközi és belföldi piac határozza meg. Ezen kívül az európai piacokon megjelenő tengerentúli olcsó és jó minőségű gyapjú sem javít a ha-zai helyzeten. Másrészt még évtizedekkel ezelőtt a magyar legelőkön, a magyar merinó legelt, melynek gyapjúja megfelelt a textilipari üzemek felvásárlói kritériumainak. Mára viszont drasztikus minőségromlás is nehezíti a gyapjú értékesítését. Kevés a jó gyapjú minőségű magyar merinó faj. Ettől függetlenül a birkát nyírni kell. Gyapjúját tárolni és várni még megérkezik rá a vevő.

A jelen járványügyi helyzet csak rontott ezen. Eddig megoldódott, még ha nyomott áron is, de a gyapjú a megfelelő helyre került. A gondolat viszont ott motoszkál a gazdák fejében, hogy mi lesz, ha tényleg nem lesz eladható a gyapjú. Mire tudjuk felhasználni? Mielőtt azonban új találmányokat találnának ki, bízzunk abban, hogy megoldódik ez a probléma is, és nem csak szükséges velejárórja lesz a juhtartásnak.

Ádámné Anikó
Legyünk Kocsér Jó Gazdái

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...