fbpx

FRISS HÍREK

NOTESZ – A „trójai faló”

- Advertisement -

A régi görög monda szerint, amikor a görögök Tróját ostromolták, és nem sikerült elfoglalniuk, elvonultak a vár alól, és „ajándékként” egy óriási falovat ajándékoztak a város védőinek.

A trójaiak örömükben, hogy a görögök elvonultak a vár alól, a várkapun betolták a várba a trójai falovat. Azt nem tudták, hogy ebben görög katonák rejtőznek, akik az éj leple alatt a faló gyomrából távoztak, és megnyitották Trója kapuit. Ez lett Trója veszte, mert elfogadták a görögöktől az „ajándékot”.

Mostanában trójai falóként emlegetik a Fudan Egyetem Budapestre történő telepítését, mert a magyar ellenzék szerint, de az EU mértékadó politikusai szerint is, ez egy csapda, azaz kínai hídfőállás kiépítése egy közép-kelet-európai országban, Magyarországon.

Erre nyilatkozott úgy Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, hogy: „A Fudan-ügy a Fidesz erkölcsi öngyilkossága”. A főpolgármester arra célzott, hogy korábban a Fidesz alapvetően Kína-ellenes volt az ottani kommunista párt politikája miatt (diáküldözés, gyilkosságok, egypártrendszer).

A Kínai Nagykövetség az alábbi közleményt tette közzé Karácsony beszédére reagálva: „Ez durva beavatkozás Kína belügyeibe, a két nép baráti és kölcsönösen előnyös együttműködésének szándékos szabotálása. Szigorúan elítéljük ezt.”

Szeretném hozzátenni, hogy Karácsony Gergely nem avatkozott be Kína belügyeibe, csak azt kifogásolja, hogy a Fudan Egyetem ötszázmilliárdos megvalósítását a kínai hitel visszafizetése miatt a magyar adófizetőket terheli. Le kell szögeznünk, Magyarország a nyugati szövetséghez, azaz az Európai Unióhoz tartozik, és az európai szellemiséget sajátjának tekinti. Nem a kínai néppel van baj, hanem azzal, hogy a kínai népet az ottani kommunista párt összekeveri az államhatalommal. Nem beszélve arról, hogy a kínai hatalom üldözi a tibetieket, az ujgurokat, és persze a keresztényeket is.

Kína terjeszkedni kíván a világban, és úgy tűnik, Magyarországon keresztül az EU felé tenné azt. Az sem járja, hogy a magyar kormány a fideszes EP-képviselőkön keresztül folyamatosan vétózza az EU külpolitikáját, melyre a németek hívták fel a figyelmet. Ezt Deutsch Tamás úgy értékelte, hogy a német baloldal már megint meg akarja leckéztetni Magyarországot. Holott nem erről van szó, hanem arról, hogy az EU-nak egységesen kell(ene) fellépnie Kína terjeszkedő, és más rendszereket befolyásoló politikájával szemben. Az már csak Deutsch Tamás EP-képviselő történelmi tanulmányainak hiányosságát jelenti, hogy a II. világháborút kirobbantó fasiszta Németországot összekeveri a XXI. század német baloldalával, sőt annak Hitlert elítélő jobboldalával is.

Annak persze semmi akadálya nem lenne, hogy a nemzeti szuverenitást figyelembe véve – kölcsönös előnyök alapján – együttműködjünk a kínaiakkal. Az ország eladósodik, ha ilyen iszonyatos összegű kínai hiteleket veszünk fel, akár a Fudan Egyetemre, akár a Budapest–Belgrád vasútvonal rekonstrukciójára, mely a hatalom szerint a korábbi „Selyemút” meghosszabbítása.

A helyzet az, hogy ezzel a vétózó Kína-barát politikával Magyarország kormánya az EU perifériájára szorította ki Magyarországot.

Igaz a régi mondás, a görögöktől ne fogadj el ajándékot, de a kínaiaktól visszafizetendő hitelt sem!

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...