fbpx
10.6 C
Kecskemét
2024. május 5., vasárnap

FRISS HÍREK

A háború árnyékában Paksot meghaladták a napelemparkok

- Advertisement -

Történelmi csúcsot döntött a hazai napelemparkok termelése február 24-én dél körül 1553,8 MW-tal. Az adott időszakban az ország villamosenergia-ellátás 28,52 százalékát a napenergia-termelés hozta, meghaladva az adott időszak 28,12 százalékos nukleáris forrás részarányát is, mutatott rá a portfolio.hu.

A hazai napelemparkok termelése példátlanul magas szintre emelkedett éppen aznap, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Magyarország stratégiai terveiben is kitüntetett helyen szereplő napenergia önmagában biztosan nem fogja megoldani a magyar energiaellátást, ahhoz még jó ideig hagyományos erőművekre is szükség lesz.

Ezzel együtt más megújulókhoz hasonlóan a fotovoltaikus kapacitás növekedése minden kihívás mellett is, a kibocsátáscsökkentésen túl a drága és ellátásbiztonsági szempontból sem kedvező jelentős fosszilis energiaimporttól való lassú függetlenedést is szolgálja.

Az időjárásfüggő, és nagy mennyiségben hosszú távra még nem igazán tárolható napenergia termelése jellemzően a déli órákban jár maximumra, ekkor – a mérsékeltebb keresletre is tekintettel – a hagyományos, elsősorban gázerőművek termelésének csökkentésével „csinálnak helyet” a naperőművek termelésének a rendszerben. A következő hónapokban borítékolhatóan újabb napenergia-termelési rekordok születnek majd, ha a beruházásokat sújtó globális ellátási lánc problémák, illetve egyéb nehézségek miatt a naperőmű-kapacitás bővülése lassul is, mivel a leginkább napsütéses hónapok a tavasztól őszig terjedő időszakra esnek.

A mostani új rekord időszakában a megújulók több mint egyharmad részben (34,8 %) biztosították az ország villamosenergia-ellátását, ennek zömét, a teljes ellátás 28,52 százalékát a napenergia-termelés hozta. Ez az érték kis mértékben meghaladja az adott időszak 28,12 százalékos nukleáris forrás részarányát is, miután a 2000 MW körüli névleges teljesítményű Paksi Atomerőmű termelése karbantartási munkálatok miatt nem érte el az 1500 MW-ot.

Hasonló cikkünk:  Varga Mihálynak azonnal elő kell teremtenie több, mint 63 milliárd forintot

Az adott időszakban a hazai szélerőművek is jól szerepeltek, a kis, 323,3 MW-os flotta termelése hosszabb ideig 200 MW körül, illetve a felett alakult február 24-én nap közben. Ugyanakkor a fosszilis alapú termelés visszafogottan alakult, részben épp az erőteljes megújuló-termelés hatására.

Az átviteli rendszerirányító statisztikájában nem szerepelnek a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének adatai, de ezek is nagyban befolyásolják a központi felhasználási kimutatás értékeit.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...