fbpx

FRISS HÍREK

Ha elmaradt a gyerek, a legmagasabb költségekkel jön a büntetés a csokra

- Advertisement -

A sorozatos kamatemelések miatt a legdrágább kölcsönök, a hitelkártya-adósságok költségeivel számolják az elmaradt gyerek miatti büntetést a csokra – írja a Bank360.

Egyre nagyobb az ára annak, ha az igénylők nem tudják teljesíteni a legnépszerűbb állami családtámogatások felvételekor vállalt gyerekszámot. A júliusi igénylők jelenleg a 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 10,02 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 13,02 százalékos ügyleti kamatot jelent a futamidő első öt évében. Augusztusban viszont az emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok is növekednek, 10,71 és 13,71 százalékra.

A kamatemelés miatt a büntetés összege is nő. Ha a babaváró hitel kamatmentességre vonatkozó fő feltételét nem teljesíti az igénylő, vagyis azt, hogy a futamidő első öt évében legalább egy gyermeket kell vállalni, akkor az ötödik év végén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást.

Hasonló cikkünk:  Orbán újra a Kossuth rádióban indította a péntek reggelt

Azoknak, akik júliusban kötnek szerződést, valamivel több mint 4,5 millió forintot kellene egy összegben visszafizetni, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei, az augusztusban szerződőkre viszont ennél is magasabb büntetés vár. Ők 4,8 millió forintot is meghaladó büntetéssel számolhatnak. Itt nem ér véget a büntetés. A futamidő hátralévő részében ugyanis megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami jelentősen megdobja a havi törlesztőrészletet.

A babaváró kölcsönben érintett házaspárok egyre többen vannak, a Magyar Nemzeti Bank július elején közzétett adatai szerint 2022. májusig összesen 1827 milliárd forint fogyott a kamatmentes kölcsönből. A csok igénylőket kiemelkedően hátrányosan érintheti a kamatemelkedés, ha nem tudják teljesíteni a támogatás feltételeit. A vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó büntetőkamatot a jegybanki alapkamat határozza meg, amelynek a sorozatos emelése nemcsak a hitelkamatok elszállását okozza közvetve, hanem más téren is nagy pluszköltségeket okozhat.

via bank360.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...