fbpx
Kezdőlap Itthon Falusi CSOK és babaváró hitel – már csak néhány nap van a...

Falusi CSOK és babaváró hitel – már csak néhány nap van a meghosszabbítására

Fotó: Pixabay

Szinte biztosra vehető, hogy az év végével lejáró két támogatást meghosszabbítják, de a pontos feltételek csak a kormány rendeleteiből derülhetnek ki majd.

December 31-én lejár az igénylési határideje a sokakat érintő családtámogatási formáknak, amelyekből három is van, azonban ezek egyikét sem hosszabbította meg még a kormány hivatalosan, jogszabályban.

Már a nyáron megígérte a kormány a babaváró hitel meghosszabbítását, de jogszabály azóta sem jelent meg róla. Múlt heti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök a megtartásának fontosságáról beszélt, így szinte biztosra vehető, hogy ez a támogatási forma folytatódik majd, a kérdés csak az, hogy változtat-e a kormány a szabályain.

Már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik a maximum 10 millió forintos hitel, három gyermek esetén pedig támogatássá alakul. Ez az összeg egyre kevesebbet ér a gyermeket vállalóknak a magas idei infláció és a meredeken megemelkedett lakásárak miatt, a kamatmentesség viszont sokkal többet.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) speciális formáját, a falusi CSOK-ot is csak december 31-ig hosszabbította meg a kormány korábban. Mindeddig ennek a folytatásáról sem adtak ki rendeletet, azonban a miniszterelnök sajtóinterjújában ezt a támogatást egyértelműen olyanként említette, ami 2023-tól is megmarad, és nem is lesz benne változás januártól.

Hasonló cikkünk:  A Vodafone megvétele miatt kínai bankok felé adósodott el Magyarország

Egyedül a lakásfelújítási támogatásnak nem várható a folytatása. Erre sosem utalt vagy tett ígéretet a kormány korábban, Orbán Viktor is arról beszélt a sajtótájékoztatóján, hogy a lakásfelújításokhoz igénybe vehető támogatási formák közül egy meg fog szűnni. Ezt követően jelent meg az a kormányrendelet, ami csak nagyon szűk körben, speciális esetekben engedi meg a gyermeket nevelők által megszerezhető otthonfelújítási támogatás igénylésének a benyújtását további három hónapig, március 31-ig.

Az idei év néhány napjában várható tehát, hogy a falusi CSOK és babaváró támogatás meghosszabbításáról is megjelennek az új kormányrendeletek, amelyekben az lesz a nagy kérdés, hogy egyszerűen kitolják ezek igényelhetőségét további félévvel vagy egy évvel, vagy egyúttal a szabályaikon is változtatnak-e valamit.

via Bank36