fbpx
6.8 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Hogyan ismerhető fel a reflux, milyen tünetei lehetnek?

A reflux, más néven gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD) hazánkban a leggyakoribb betegségek közé sorolandó. Számos hajlamosító tényező játszik szerepet a kialakulásában, az alábbiakban a betegséggel kapcsolatos fontos információkat gyűjtöttük össze.

Mit érdemes tudni a refluxról? 

GERD esetében a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ennek oka gyakran a gyomor és nyelőcső között elhelyezkedő záróizom elégtelen működése, de közrejátszhat benne a savtúltermelés is. A tünetei között említendők a gyomorégés, a hasi fájdalmak, a csuklás, a köhögés, a torokfájás, és a rekedtség is. A panaszok általában fekvő helyzetben még erőteljesebbek, melyek nagyrészt az alvást is megzavarják. 

Fent említett tünetekkel mindenképpen szakorvosi vizsgálat javasolt! A CMC Déli Klinika gasztroenterológiai kivizsgálása során felmérhető a betegség aktuális állapota, ezután pedig megkezdhető a szükséges kezelés. 

A kezeletlen refluxbetegség súlyos következményekkel járhat, ugyanis a folyamatos nyelőcső-irritáció miatt idővel hámátépülés is tapasztalható. Ez az állapot, a Barrett-nyelőcső. Ennek következtében kialakulhat daganatos megbetegedés is. 

Reflux esetén hogyan érdemes táplálkozni? 

Az orvos általi gyógyszeres kezelés mellett fontos odafigyelni az étrendre is! Általában speciális diéta beiktatása szükséges, hiszen bizonyos ételek ronthatják az állapotot, mint például a koleszterinban dús, zsíros ételek, és a sós, illetve kalciumban gazdag élelmiszerek. 

Szintén kerülendők a szénsavas üdítőitalok, és a savas gyümölcslevek. Érdemes csökkenteni a kávé és a csokoládé mennyiségét is! Továbbá ajánlott korlátozni az alkoholfogyasztást is, mely szintén fokozhatja a refluxos panaszokat. 

Hasonló cikkünk:  Gyengült Demeter Szilárd kultúrvezér pozíciója
Hasonló cikkünk:  Egy napon lettek kirúgva és díszpolgári címre terjesztve a budapesti gimnázium tanárai

Egyes ételeket viszont érdemes gyakrabban fogyasztani, mivel mérsékelhetik a tüneteket. Ilyenek például a fehérjében dús ételek, a halak, a lencse, a mandula, egyes gyümölcsök, mint alma, dinnye, barack. A tojás, a rostban gazdag élelmiszerek, és a probiotikumtartalmú ételek, mint a kefir, joghurt, savanyú káposzta, és kovászos uborka szintén ajánlott. 

Nem elegendő csupán a táplálkozásra odafigyelni, mellette a rendszeres mozgásra, és az ideális testsúly fenntartására is törekedni kell!

Mi a teendő súlyosabb esetekben? 

Mindenképpen orvosi konzultáció javasolt, melynek része az alapos kivizsgálás, az aktuális állapot felmérése! Ezután pedig egy teljes életmódbeli változtatás is szükségessé válhat. 

Célszerű kizárni az étrendből a nyálkahártya-irritáló ételeket. Az életmód mellett viszont gyógyszeres terápia is indokolt lehet. Ilyenkor a panaszok súlyosságának megfelelő terápiát választ a szakorvos. 

Előrehaladott esetben már nem feltétlenül elegendők a vény nélkül beszerezhető antacidumok, és bevonószerek. Ilyenkor már csak az orvos által előírt kezelés segíthet, amely lehet protonpumpa-gátló szer, vagy H2-receptor blokkoló gyógyszer, de akár műtéti beavatkozás a renyhe záróizom helyreállítása érdekében.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...