fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

Sok fenyőfélét ki kellett vágni a Kecskeméti Arborétumban

- Advertisement -

Aki mostanában jár a Kecskeméti Arborétumban, jónéhány kivágott vagy vágásra megjelölt fát, cserjét láthat. A rendkívüli aszály a gazdag növénygyűjteményben is sok kárt okozott, a szárazságtól legyengült fákat több kártevő is megtámadta.

Festékkel megpöttyözött, azaz eltávolításra ítélt kiszáradt fákat és már kivágott növényeket is sokat látni mostanság a Kecskeméti Arborétumban. A szomorú látvány okáról Vörösváczki Mónikát, az arborétum vezetőjét – a kezelő KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársát – kérdeztük.

„Igen, sajnos mintegy kétszáz fát ki kellett vágnunk az elmúlt hónapokban, főleg a fenyőféléket viselte meg a történelmi aszály. Bátran használhatjuk ezt a kifejezést, hiszen tavaly kevesebb, mint 400 milliméter eső esett, ez a félsivatagokra jellemző mennyiség” – mondta el Vörösváczki Mónika.

Fotó: Hraskó István

A fenyőféléket azért gyötörte meg jobban a szárazság, mert ezek a növények vadon főleg hegyvidékek hűvös, párás, csapadékos vidékein élnek – most viszont hosszú hetek teltek el vízutánpótlás nélkül itt az Alföld közepén. A legyengült növényeket könnyebben megtámadták az új kártevők is, például a boróka-tarkadíszbogár és a tujaszú.

Fotó: Hraskó István

„Ha jobban megnézzük az elbarnult növények törzseit, számtalan röpnyílást fedezhetünk fel rajtuk, mivel ezek a rovarok a fák belsejében fejlődnek ki. Hogy a fertőzést megállítsuk, lassítsuk, a már menthetetlen fákat kivágjuk, a területről elszállítjuk, megsemmisítjük. Ezek helyére most főleg lombhullató, szárazságtűrő fákat, cserjéket ültetünk, amelyek már csak azért is különlegesek, mert eredeti élőhelyről származnak” – tette hozzá az arborétum vezetője.

Hasonló cikkünk:  A vadvilág nemzetközi napja is figyelmeztet a drámai helyzetekre

Fotó: Hraskó István

A különleges csemeték neves dendrológusok, dr. Rácz István és dr. Debreczy Zsolt növénygyűjteményéből származnak (a dendrológiát leginkább faismerettannak fordíthatnánk). Vásárlásukat látogatói adományok tették lehetővé.

A legérzékenyebb fenyőféléknek a hamisciprusok, az oregoni boróka, a nyugati tuják – köztük a közkedvelt Smaragd, Malonyana fajták -, az óriás tuja, valamint számos virginiai és közönséges boróka fajta bizonyult. Sajnos az őshonos közönséges borókákat is megtámadták a kártevők.

A legellenállóbb fenyőfélék a Kecskeméti Arborétumban a cédrusok (libanoni, tauruszi, ezüst libanoni), a Leyland-ciprusok, a gyantásciprusok, a jegenyefenyők (kaukázusi, andalúziai, kolorádófenyő) és a keleti tuja, a borókák közül pedig az alapfajok és a hibrid kúszóborókák. Ez hasznos információ lehet annak, aki mostanában tervezi meg (vagy újra) a kertjét, és szeretne tudatosan szárazságtűrő növényeket választani.

Fotó: Hraskó István

„Bár fáj a szívünk a díszértéküket vesztett, szenvedő, esetleg kipusztult fenyőfélékért, reméljük, az új telepítésű különleges növények szépen megerednek és növekednek majd, növelve az arborétum természeti értékét, sokszínűségét, gazdagságát” – tette hozzá Vörösváczki Mónika.

Fotó: Hraskó István

Lehet segíteni
Az arborétum továbbra is szívesen fogad adományokat a növénygyűjtemény fenntartására, a következő számlaszámra: Kecskeméti Arborétumért Alapítvány, Takarékbank 50460155-10007194.

Fotó: Hraskó István

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...