fbpx
15.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Megosztja a Fidesz-híveket is a diákokkal szembeni könnygázas rendőri fellépés

- Advertisement -

A Publicus Intézet Népszavának készített reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a magyarországi felnőttek 67 százaléka egyáltalán nem, további 6 százalékuk inkább nem tartja helyesnek, hogy a rendőrség könnygázt vetett be azok ellen a diáktüntetők ellen, akik Orbán Viktor miniszterelnök budavári irodájánál megpróbálták elbontani az ott felállított kordonokat.

A válaszadók 17 százaléka viszont teljesen, további 4 százalékuk inkább jogosnak tartja a rendőri intézkedéseket.

Politikailag megosztó a kérdés megítélése, mert az általában végletekig egységes kormánypárti tábort is majd kettészakítja az ügy. A Fidesz-KDNP híveinek 49 százaléka „inkább helyesnek” tartja a könnygáz bevetését, nagy részük azonban (42 százalékuk) nem ért egyet azzal.

Az ellenzékiek oldaláról 97 százalék, a politikailag bizonytalanok részéről 84 százalék inkább helyteleníti a diákok lefújását. Érdekesség, hogy a kormánypártiak 16 százaléka egyáltalán nem is hallott arról, hogy a diáktüntetéseken oszlattak és könnygázt vetettek be a rendőrök.

Hasonló cikkünk:  Több száz millióba kerül az adófizetőknek a volt államfők eltartása

A felnőtt lakosság 95 százaléka hallott már az elmúlt időszak tanár-diák tüntetéseiről. A kérdésre az ellenzékiek 99 százaléka, a kormánypártiak 95 százaléka, a bizonytalanok 92 százaléka válaszolt igennel. E szerint a tavaly év elején indult tiltakozási hullám azt a célját már biztosan elérte, hogy a társadalom mind szélesebb körben értesüljön az oktatás problémáiról.

Azoknak a 84 százaléka, akik hallottak a tüntetésekről, azzal is tisztában vannak, hogy a megmozdulások az oktatás helyzetének javításáért, a tanárok méltóbb anyagi megbecsülésért, majd a pedagógusok jogait korlátozó új státusztörvény ellen indultak. A felmérés szerint legnagyobb arányban a politikailag bizonytalanok körében ismerik a tanárok, diákok üzeneteit, céljait (94 százalék), az ellenzékieknél ugyanez 89 százalék, a kormánypártiaknál 69 százalék.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...