fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Kósa Lajos barátjának bányáját gyorsan felmentette a rendőrség a felelősség alól

- Advertisement -

Június 8-án heves esőzések voltak a Mátrában és Heves vármegyében, ez pedig Recsket is érzékenyen érintette – a villámárvíz mellett a falu fölé emelt kőbánya védfalából kiáramló iszappal is meg kellett küzdeni. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője ez ügyben feljelentést tett, az egri rendőrkapitányságtól pedig megkapta a feljelentés elutasítását.

A sárlavina több mint 50 ember evakuálásához vezetett, akik a közeli sportcsarnokban kaptak átmeneti szállást, illetve rokonokhoz költöztek. A polgármester és a helyi lakosság is egyértelművé tette: a sárlavina a korábban a robbantások miatt elhíresült, Kósa Lajos barátjának, Fiák István cégének (Andezit-Bau) tulajdonában álló bányából származott.

Egy helybélitől az is kiderült, hogy már a júniusi felhőszakadás előtt is jött le iszap a bányából. Egy korábbi recski testületi ülés jegyzőkönyve szerint egyébként ebből a bányából szállítanák a követ a többi közt a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez is. Tordai Bence végül foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

„A rendelkezésre álló adatok – a feljelentés, a médiában az esettel kapcsolatban megjelent híradások adatai, illetve az esettel kapcsolatos hivatalos tudomás – alapján megállapítható, hogy a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik. A kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor” – áll a rendőrség feljelentés elutasításáról szóló tájékoztatásban.

Hasonló cikkünk:  Nyomoznak a milliárdos Covid-gyorstesztek beszerzésére szerződött, majd felszívódott cégek ügyében

Így folytatódik:

„A sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett “villámárvíz” következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyiségű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt. (…) A fentiekre tekintettel, a Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (továbbiakban: Be.) 381. § (1) bekezdés a) pontja alapján, a rendelkező részben foglaltak szerint a feljelentés elutasításáról határoztam.”

Közösségi oldalán Tordai azt írja ezzel kapcsolatban, hogy szerinte aki „ma egy lakóházak feletti, meredek hegyoldalra pőre földsáncot épít vagy engedélyez, az egyértelműen – a vonatkozó Btk-paragrafust idézem – ”más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki”.

Hozzáteszi:

„De ez nem szempont a Fidesz Magyarországán, ahol vannak a hegy tetején a NER-konform bányatulajdonosok beruházásai, a hegy aljában meg a kisember, akinek a házát, ha pechje van, elmossa a sár. Örüljön, hogy él, oszt jónapot! És aki netán a vadkapitalizmus vagy az eredeti tőkefelhalmozás korában érzi magát, annak jelzem, hogy nincs egyedül. Természetesen nem hagyjuk ezt annyiban, ma elpostáztuk a feljelentés elutasítása miatt tett panaszunkat!”

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...