fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Kósa Lajos barátjának bányáját gyorsan felmentette a rendőrség a felelősség alól

Június 8-án heves esőzések voltak a Mátrában és Heves vármegyében, ez pedig Recsket is érzékenyen érintette – a villámárvíz mellett a falu fölé emelt kőbánya védfalából kiáramló iszappal is meg kellett küzdeni. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője ez ügyben feljelentést tett, az egri rendőrkapitányságtól pedig megkapta a feljelentés elutasítását.

A sárlavina több mint 50 ember evakuálásához vezetett, akik a közeli sportcsarnokban kaptak átmeneti szállást, illetve rokonokhoz költöztek. A polgármester és a helyi lakosság is egyértelművé tette: a sárlavina a korábban a robbantások miatt elhíresült, Kósa Lajos barátjának, Fiák István cégének (Andezit-Bau) tulajdonában álló bányából származott.

Egy helybélitől az is kiderült, hogy már a júniusi felhőszakadás előtt is jött le iszap a bányából. Egy korábbi recski testületi ülés jegyzőkönyve szerint egyébként ebből a bányából szállítanák a követ a többi közt a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez is. Tordai Bence végül foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

„A rendelkezésre álló adatok – a feljelentés, a médiában az esettel kapcsolatban megjelent híradások adatai, illetve az esettel kapcsolatos hivatalos tudomás – alapján megállapítható, hogy a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik. A kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor” – áll a rendőrség feljelentés elutasításáról szóló tájékoztatásban.

Hasonló cikkünk:  A rendőrség nem tud mit kezdeni a pletykákkal, ami a Századvég szerepét illeti a honvédségi kirúgásokban

Így folytatódik:

„A sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett “villámárvíz” következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyiségű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt. (…) A fentiekre tekintettel, a Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (továbbiakban: Be.) 381. § (1) bekezdés a) pontja alapján, a rendelkező részben foglaltak szerint a feljelentés elutasításáról határoztam.”

Közösségi oldalán Tordai azt írja ezzel kapcsolatban, hogy szerinte aki „ma egy lakóházak feletti, meredek hegyoldalra pőre földsáncot épít vagy engedélyez, az egyértelműen – a vonatkozó Btk-paragrafust idézem – ”más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki”.

Hozzáteszi:

Hasonló cikkünk:  Nem titkolhatják tovább, hogy mennyit keresett Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőmű eladásán

„De ez nem szempont a Fidesz Magyarországán, ahol vannak a hegy tetején a NER-konform bányatulajdonosok beruházásai, a hegy aljában meg a kisember, akinek a házát, ha pechje van, elmossa a sár. Örüljön, hogy él, oszt jónapot! És aki netán a vadkapitalizmus vagy az eredeti tőkefelhalmozás korában érzi magát, annak jelzem, hogy nincs egyedül. Természetesen nem hagyjuk ezt annyiban, ma elpostáztuk a feljelentés elutasítása miatt tett panaszunkat!”

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...