fbpx

FRISS HÍREK

Az MVM 8 milliárdot költött hirdetésekre, háromnegyedét kormánypárti médiumoknál

- Advertisement -

Két év alatt több mint 8 milliárd forint értékben jelentetett meg hirdetéseket a Magyar Villamos Művek, ennek az összegnek a háromnegyede, 6 milliárd forint a kormánypárti médiumokhoz került – derült ki az rtl.hu által megszerzett dokumentumokból.

Mint az rtl.hu megtudta, a maradék kétmilliárd forint egy részénél is kimutatható valamilyen kormányzati kapcsolat, az pedig jóval ritkábban fordult elő, hogy „olyan sajtótermékben hirdettek, ahol megjelenhet a hatalommal szembeni kritikus gondolat is”.

Az állami vállalat azt közölte, hogy a tervezési és médiavásárlási feladatokat teljesen a Nemzeti Kommunikációs Hivatal által kiválasztott kommunikációs ügynökség látja el, a kampányokról pedig velük közösen gondoskodnak „átfogó médiapiaci ismeretekkel rendelkező szakemberek”.

A Magyar Villamos Művek kiadásaiból például kiderült: vannak olyan jelentős eléréssel rendelkező, kormánykritikus újságok, amelyek egy megrendelést sem kaptak a cégtől, miközben számos alacsony látogatottságú oldalnál tízmilliós értékben jelentek meg hirdetések.

Hasonló cikkünk:  A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

A legnagyobb értékű megrendeléseket a Tv2-csoport, valamint a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó médiumok kapták. Ez utóbbi szervezet nagyjából 500 sajtóterméket tömörít, a KESMA-hoz tartozik például a Magyar Nemzet, az Origo, a Szabad Föld, a Bors, a vidéki megyei laphálózat, a HírTv, a HírFM, a Mandiner, valamint 2022 őszéig a Nemzeti Sport is. Kormánykritikus gondolatok szinte soha nem jelennek meg ezeken a felületeken, a cikkek pedig általában hűen tükrözik a hatalom véleményét.

A KESMA-hoz tartozó sajtótermékek kapták 2021-ben az MVM-es hirdetések majdnem a felét (1,8 milliárd forint értékben), 2022-ben pedig körülbelül a negyedét (1,1 milliárd forint értékben).

Az rtl.hu megjegyzi, a teljes portfólió természetesen jelentős eléréssel rendelkezik, azonban a KESMA-n (a hozzá tartozó Mediaworks-ön) keresztül a kisebb példányszámú (és alacsony online látogatottságú) lapokhoz is folyt pénz.

Az MVM-től mi csak számlákat kapunk, hirdetési megrendeléseket nem:

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...