fbpx
0.1 C
Kecskemét
2023. december 7., csütörtök

FRISS HÍREK

Ki fizeti a helyreállítást, ha a fa gyökere megemeli a síremléket?

- Advertisement -

Kecskeméti olvasónk keresett meg minket egy véleményünk szerint közérdekű és tanulságos temetői esettel, utánakérdeztünk. 

Olvasónk írt szerkesztőségünknek, hogy az egyik kecskeméti, városi fenntartású temetőben szerettei sírjánál legutóbbi látogatása óta nagyon megnőtt és elburjánzott az itt lévő juharfa. Gyökere előtört a sírkő alól, felfeszítette a betont, emiatt kicsit meg is dőlt a sírkő (olvasónk hozzátette, túl gyakran nem tud elmenni a temetőbe, évente csak egyszer-kétszer).

Fotó: KVÜ

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-nél (KVÜ) kitöltötte a fakivágási kérelmet, a jelzett 12 500 forintot zokszó nélkül be is fizette, de kijelentette: azt azért furcsállja, hogy a sírköves (aki elmozdítja a sírkövet, hogy a gyökeret ki lehessen szedni alóla) költségét is neki kell állnia, márpedig ezt a tájékoztatást kapta a KVÜ-től.

A téma kapcsán megkerestük a városi temetőket fenntartó céget, hogy érdeklődjünk, a temető üzemeltetőjének felelőssége/zöldfelület-karbantartási feladata meddig terjed, ki a felelős egy ilyen valószínűleg nem gyakori, de nem is elképzelhetetlenül ritka esetért.

A KVÜ válaszában közölte, a temetőfenntartást jogszabályok, rendeletek, szerződések szerint végzik, a zöldfelületeknél elsődlegesen a központi (közösségi) helyek fenntartása, gondozása a feladatuk, így a parcellákat összekötő utak, terek, kiemelt emlékhelyek, díszsírhelyek, ravatalozó előtti terület, szóróparcella körüli tér tartoznak hozzájuk.

„Az egyes sírok gondozása, sírhelyek ápolása nem a temetőt üzemeltető cég feladata. A temetési helyek méretét rendelet szabályozza. A temetési hely karbantartása, gondozása – akár temetett, akár előre váltott sírhely – a sírhely felett rendelkező kötelessége” – hangsúlyozta a Városüzemeltetési Nonprofit Kft.

Hasonló cikkünk:  Az ellenzéki Király körzetében dicsekedett a fideszes Jánosi - az utóbbit kérdezte a KTV
Fotó: KVÜ

Megírták azt is, hogy a fakivágások igazoltságának bizonyítására minden esetben készítenek fotót a helyszínen az adott fáról, növényzetről. Noha megkeresésünkben mi nem írtunk sem nevet, még temetőt sem, sikeresen beazonosították az olvasónk által említett síremléket, és küldtek róla fényképet, megjegyezve, ezen is látszik, hogy a kivágott fa a sírkeret alól nőtt ki, a járda és a síremlék fejrésze között.

„A nevezett síremlék egy szabályos méretű négykoporsós sírhely felett helyezkedik el, ahol a síremlék járdája is a síremlék része, így ezen terület gondozása – jelen esetben növényzet eltávolítása is – a sírtulajdonos feladata. Megrendelésre társaságunk vállal egyszeri, illetve havi sírgondozást is, amelyet ügyfélszolgálati irodánkban lehet igényelni. Amennyiben egy növényzet már megemelte a síremléket és ekkor érkezik hozzánk a fakivágási igény, úgy az abból eredő kárért társaságunk nem tud felelősséget vállalni. Jelen esetben a felszínen (járda és emlék találkozásánál) kivágásra került a bokor, majd további segítségünket ajánlottuk fel: amennyiben az emlék alatt lévő gyökérzetet is szeretné eltávolíttatni, úgy a síremléket a hozzátartozónak kell szétszedetnie sírköves vállalkozóval, majd segítünk a teljes növényzet eltávolításában” – zárta válaszát a KVÜ.

Magyarán tehát a síremlék helyreállítását is az elhunyt(ak) hozzátartozóinak kell állniuk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...