fbpx
14 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Megszűnt a Modern Városok Program, egy kormánypárti sajtó hírével ellentétben nem kell milliárdokat visszafizetnie Szegednek

- Advertisement -

A KecsUP is megírta, hogy háborús veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány egy rendelettel lezárta a Modern Városok Programot, ami kecskeméti beruházásokat is érint. Szeged sem szűkölködött ígéretekkel, amikből szinte semmi sem valósult meg, sőt a kormányközeli Világgazdaság azt írta, hogy milliárdokat kéne visszafizetnie a városnak az államkasszába. Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester szerint viszont ez nincs így.

A vg.hu cikke szerint nagy bajban lehetnek azok a megyei jogú városok, amelyek politikai okokból nem használták fel az MVP forrásait, így Érdnek, Szegednek és Egernek is súlyos milliárdokat kell majd visszafizetnie az államkasszába. A lap a szegedi projekttel kapcsolatban az önkormányzatot hibáztatja azért, mert nem haladtak a programelemek, amelyre egyébként a kormányzat vállalta, hogy ad pénzt rájuk.

A BYD érkezésével összefüggésbe hozott ipari parkot is úgy emlegeti a lap, hogy az nem volt fontos a városházának, azonban Nagy Sándor szerint ezt már évek óta szorgalmazták a kormánynál, és várták a támogatást.

A Szegedernek nyiltakozva Nagy elmondta, hogy „semmit nem kell visszafizetnünk, mert amit a város, az önkormányzat közvetlenül kapott terveztetésre pénzt, azokat a projekteket (a Széchenyi tér, a Belvárosi híd tervei, kerékpáros- és gyalogoshíd tanulmányterve) a támogatási szabályok szerint befejeztük”. Hozzátette, ezeken felül több projekt tervezését saját pénzből előlegezte meg a város.

Hasonló cikkünk:  Szegeder: Az nem kifejezés, hogy olcsó a Mere

Az alpolgármester az ipari parkról szólva megemlítette, hogy a projektfelelős a nemzeti fejlesztési miniszter (illetve a jogutódja) volt, 2018. augusztus 31-i határidővel. Idén tavaszig azonban itt sem történt semmi, majd miután egy másik határozatban megtörtént a terület kijelölése, és forrást is biztosítottak rá, az önkormányzat kezdte meg a terület előkészítését.

Bár a jogszabály alapján a Miniszterelnökség és a megyei jogú városok közötti támogatási jogviszony megszűnt, a kormány megbízta Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy a megállapodásokat vizsgálja felül, osztályozza az egyes projekteket, és ez alapján döntsön a folytatásról.

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...