fbpx

FRISS HÍREK

Kollagénre minden szervezetnek szüksége van!

- Advertisement -

Az emberi szervezet alapvető építőkövei a fehérjék, azok közül a legnagyobb mennyiségben előforduló kollagénekről esik manapság a legtöbb szó a szépség és az egészség megőrzése, valamint az anti-aging kapcsán.

A kollagén étrend-kiegészítők napjaink legnépszerűbb termékei, és rendszeres fogyasztásuktól látványos hatásokat várunk. Támogathatjuk vele a szépségünket, illetve remélhetjük tőle az ízületeink, porcaink mozgásának olajozottabbá válását. Nem mindegy azonban melyik célra milyen típusú kollagén tartalmú terméket választunk. Legyél tisztában azzal, mit okoz a kollagén hiánya, hogyan tehetsz ellene!

A kollagén szerepe a szervezetben

Kollagént az is fogyasztott már nem egyszer életében, akinek fogalma sincs arról, mi az, és mire szolgál. A kollagén a természetes források mellett mesterséges étrend-kiegészítőkből is pótolható. A BodySelect Beauty Line nutrikozmetikumok a nők számára kínálnak megoldást a bőr, a haj és a köröm egészsége és szépsége érdekében. 

De miért is van szükség rá? Mit is tud a kollagén? A kollagén, akárcsak más proteinek, az emberi szervezet szerveinek, szöveteinek alapvető építő- és ragasztóanyaga. A leggyakoribb fehérje, amelyet a szervezet előállítani képes, azonban sajátossága, hogy termelődése az életkor előrehaladtával, már kb. 25 éves kortól lassul, majd leáll. 

A folyamatot gyorsíthatjuk, ha nem megfelelő életmódot folytatunk. A bőr, a haj, a porcok, a csontok ennek köszönhetik rugalmasságukat, feszességüket. Nélkülözhetetlenek, hiányuk súlyos betegségekhez vezet.

Hasonló cikkünk:  Így fedezheted fel Szlovéniát könnyedén autóval

Mit okoz a kollagén hiánya?

Hiányát jelzi a ráncok megjelenése, mélyülése, a bőr és a haj elvékonyodása, ez azonban természetes, mindenkit érintő jelenség egy bizonyos életkor felett. A dohányzás és az alkoholfogyasztás, a stressz, a napozás mind-mind csökkenti a kollagén szintjét. 

De nemcsak jól látható jelei vannak a kollagénhiánynak, a szervezetünkben is hatással van számos folyamatra. Sokan tapasztalják, ahogy öregszenek, hogy az ízületek már kevésbé rugalmasak, mint fiatalabb korukban, nehezebb a mozgás, gyakran fáj a térdük, válluk, ízületi gyulladások gyötrik, és a sérülések is nehezebben gyógyulnak. A sérülékeny erek, az ínysorvadás, a fogvesztés, a lassú sebgyógyulás, csontfájdalmak, sőt, szívelégtelenség is jelezheti a hiányát. 

Kevesebben hallottak róla, illetve gondolnak rá, de a kollagén hiánya a bélfalak minőségére is negatív hatással van, olyan súlyos problémákat okozhat, mint az áteresztő bél szindróma. 

Mit tehetünk ellene?

A szervezet kollagéntermelését ösztönözni nem lehet, lehet azonban pótolni a hiányzó mennyiséget étrend-kiegészítőkkel. Kapszulák, italporok, italok szolgálnak erre. De életmódbeli változtatásokkal is sokat tehetsz ellene, a dohányzás és az alkohol elhagyása sokat segíthet, illetve az is, ha a bőrödet véded az UV, IR és kék fény sugárzástól. 

A kollagén előállításához, hasznosulásához C-vitaminra van szükség, ezért a kollagénnel együtt azt is érdemes szedni, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...