fbpx

FRISS HÍREK

Nem kell bírságot fizetnie Ryanair-nek, a légitársaság pert nyert a Fogyasztóvédelmi Hivatal ellen

- Advertisement -

A Kúria szerint a Fővárosi Törvényszék jogosan semmisítette meg Ryanair légitársaságra még tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot. Így a társaság jogerősen is megnyerte a Fogyasztóvédelmi Hivatal elleni perét – írta meg a Telex.

A Kúria döntése szerint mivel a Ryanair az ÁSZF szerint járt el, amikor a rá kiszabott extraprofitadót az utasokra terhelte, ezért nem valósult meg a fogyasztók megtévesztése, ahogy azt a fogyasztóvédelem állította. A Kúria ezzel egy hosszú vitának vet véget – áll a Telex cikkében.

Mint felidézték, az egész ügy 2022-re nyúlik vissza, amikor a kormány bevezette az „extraprofitadót”, amit a Ryanair egyenesen rablásnak nevezett annak fényében, hogy ekkor a légitársaságok a koronavírus-járvány miatt veszteségesen működtek.

A légitársaság a kormány fenyegetéseire fittyet hányva egy 10 eurós különadó képében áthárította az utasokra a terhet, ami miatt a fogyasztóvédelem 736 ezer eurós (nagyjából 300 millió forintos) büntetést szabott ki rá. A Ryanair jogi úton támadta meg a bírságot, és alkotmányjogi panaszt is benyújtott a törvény miatt – ezt 2023-ban utasította el az Alkotmánybíróság (AB).

Hasonló cikkünk:  Tesztelik Kecskeméten a brazil katonai szállító repülőgépet, amelyből kettőt vásárol a honvédség

Ezt követően a Fővárosi Törvényszék 2023 nyarán megsemmisítette a fogyasztóvédelem határozatát, tehát törölte a bírságot, de a kormányhivatal fellebbezett, így került a Kúriához az ügy.

A fővárosi kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya később azt nyilatkozta, hogy nem a különadó áthárítása miatt büntette meg a fogyasztóvédelem a Ryanairt, hanem azért, mert a légitársaság azt állította saját magáról, hogy ő az új különadó alanya. Ebben az Alkotmánybíróság igazat is adott a társaságnak.

A fellebbezésben a fogyasztóvédelem megpróbált azzal is érvelni, hogy nem kaptak elég időt, hogy tanulmányozzák az AB határozatát, és az emiatt benyújtott kérelmük ellenére nem halasztották a tárgyalást. Ám ezt a panaszt a Kúria szintén elutasította a mostani döntés szerint.

Bár az „extraprofitadót” a kormány azóta „környezetvédelmi adóvá” alakította, az utasadó árát megtartotta jegyei árában a Ryanair.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...