fbpx

FRISS HÍREK

Alanyi jogon jár 32 Amper, mégis nagyon drágán és sokára jutunk hozzá – olvasónk 6-9 hónapot vár

- Advertisement -

Több energiára van szükségünk? 32 Amper igénylése alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költségünk, kivéve a 14.754 Ft-os egyszeri szerelési díjat. Csakhogy a valóságban olyannyira nem családbarát az elektromos hálózatot bekötése vagy bővítése, hogy a művelet több százezer forintunkba kerül.

A jellemző az, hogy több mint 32 amperre van szükség háztartásonként, ugyanis modern (de nem luxus) háztartási gépek (egy tv, hűtőgép, mosógép, mosogatógép, elektromos tűzhely, kávéfőző, mikrohullámú sütő, vasaló, klíma, porszívó stb.) garmadát használjuk naponta. Ha nagyon takarékosak vagyunk is, és felújított házba költözünk, vagy csak rossz helyen van a villanyóraszekrény, ami korábban lett kialakítva, is utol ér bennünket a kellemetlen költség, mert szinte biztos, hogy a villanyóra nem felel meg a műszaki követelményeknek.

A fogyasztásmérő cseréje viszont nem ilyen egyszerű, mint azt az MVM hirdetésében olvashatjuk. És nem beszélve arról, hogy előre még a pontos költséget sem látjuk. Eleve az is kétséges, hogy a mérőóra maradhat-e az eredeti helyén, ugyanis azokat ki kell helyezni az utcafront irányába, bérházakban a folyosóra; de a gázórától való távolság sem mindegy. Az MVM-mel szerződött ügyfél tehát először jelzi szándékát a szolgáltató felé. Hogy mikor kap választ, arról nagyon eltérőek a tapasztalatok, sokak beszámolói szerint több hét, de 2-3 hónapos késés sem ritka. A többség ezért már itt, megspórolva az idegeskedést és levelezést, kénytelen igénybe venni az MVM-mel szerződött regisztrált villanyszerelőt, aki eljár a fogyasztó nevében.

Ha 32 ampernél többre adjuk be igényünket, ebben az esetben amperenként 3.900 Ft + Áfa hálózatfejlesztési díjat már fel is írhatunk a beláthatatlan költséglistánkra. Majd jöhet a regisztrált szakember, aki a feladat bonyolultságától függően fogja meghatározni a munkadíját. Továbbá az anyagköltség, amik az egekben vannak, illetve

a villanyóraszekrény.

Most csak azt az esetet nézzük, amikor egy már meglévő fogyasztási helyre kíván a fogyasztó új, nagyobb vagy több mérési lehetőséget tartalmazó szekrényt telepíttetni. Ilyen esetben három opció merül fel.

  • Az 1 mérőhelyes mérőszekrény. Ez ritka, ugyanis legtöbbször az az igény, hogy legyen egy második mérő is. Szóval ilyen esetben az S20-s szekrényt kell megvásárolni 225.716 forintért.
  • A 2 mérőhelyes mérőszekrény esetében az S300 típusjelűre van szükségünk, aminek az ára 286.700 forint. A fogyasztók között ez már sokkal gyakoribb.
  • A 3 mérőhelyes óraszekrény napelem, illetve H tarifa együttes jelenlét esetén használatos. Ekkor az AR3 típust kell megvennünk, aminek az ára viszont 409.887 forint.
Hasonló cikkünk:  Szoboravatással, zenés programokkal, koszorúzással ünnepelt Kecskemét - videóval

Ezek a szekrényárak tartalmazzák a telepítés és kiépítés díját is 32 Amper áramerősségig, amennyiben 15 méteren belül van a lecsatlakozási pont a mérőhelytől. Nagyobb távolság esetén azonban 4000 forint/m felárat számol fel a kivitelező. Idén májustól további változás az is, hogy az MVM pluszban felszámít 100-200 ezer forintot a helyszíntől függően energiavételezési hozzájárulás címén. Ha mindezt összeadjuk, beleszámítva a több hónapos várakozási időt, amit okozhat a kapacitáshiány és az időszakos szekrényhiány is, a hálózatbővítés költsége is legkevesebb egy havi fizetést elvisz, de inkább többet.

A hobbikertbe is kellene 

A kecskemétiek körében sokaknak van saját vagy bérelt hobbikertje, ahol, főleg a panelban lakók, a nyári forróságban előszeretettel töltik idejüket. KecsUP olvasónk néhány hónapja bérli azt a kecskeméti külterületi ingatlant, ahol kiskerti mérőszekrényt szeretne telepíteni, aminek az ára 148.699 forint jelen pillanatban az MVM oldalán. (2019-ben 102 ezer forint volt). A környék lakott, ahol a szennyvizet leszámítva, kiépített a közközmű. Fogyasztóként hasonló cipőben jár, mint sokan, akik hónapok óta várják villanyórájuk telepítését. Kérdésünkre elmesélte az MVM-mel még le nem zárult kálváriáját.

Érdeklődésemre az MVM elmondta, először a szolgáltató listájából válasszam ki az egyik szerződött partnerét, aki a helyszínen megnézi a bekötési pontokat. A listában láttam kecskeméti illetőségűt, de Pest megyéből, Dabasról is. Többszöri próbálkozás után az ötödik villanyszerelő mondta azt, hogy kijön, mert a hely közel van hozzá. Kecskeméti volt. A többiek azt mondták, annyi a munkájuk, hogy egyelőre nem tudnak még időpontot sem mondani.

A terepszemlét követően a szerelő elmondta, mivel külterület, beköthető légkábellel is, tehát nem csak a kerítés vonalába lehet elhelyezni a villanyórát, mint az utcában általában. Ehhez azonban a telek adottságai alapján ki kellene vágni a majdnem 30 éves diófát. Erre azt mondtam, azt nem. Így tehát maradtunk a kerítés vonalában, ahonnan földkábellel lehet az épülethez elvezetni az áramot. A szakember ekkor felhívta a figyelmemet arra, ha

nem légkábellel köttetem be, akkor a légkábel bekötése és a földkábel közötti árkülönbségnek a 70%-át be kell fizetnem az MVM-nek.

Ez tehát az én terhem, mert a drágább formát választottam. Majd felvette az adatokat, kitöltöttük a megrendelő lapot. És előre láthatólag 6-9 hónapot mondott, hogy annyi idő alatt fog az eljárás végigmenni az MVM rendszerén.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...