fbpx
21.8 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Májustól nem kell gyógyszerésznek jelen lennie a kis patikákban, elég ha telefonon elérhető

- Advertisement -

A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent jogszabály pontot tett annak a vitának a végére, miszerint a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen. A döntés ellen a legilletékesebb szakmai szervezet, a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozott.

A gyógyszerésznek tehát nem kötelező jelen lennie, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad. „Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata” – szól a belügyminiszter által jóváhagyott jogszabály.

A Magyar Gyógyszerész Kamara már júliusban elhibázottnak tartotta a javaslatot, de erre a jelek szerint nem figyelt oda a minisztérium. Hankó Zoltán elnök szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. Igaz, az intézkedéssel a gyógyszertári vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, különösen azok, amelyek több gyógyszertárat működtetnek.

Hasonló cikkünk:  A Dead Kennedys válasza a CÖF óriásplakát-kampányára: Mi a fenéért támogatnánk Orbán fotelfasiszta rezsimjét?

Az elnök szerint a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni, ennek ellenére „a tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább)” – írja. A kamara szerint a gond sokkal inkább az, hogy a szabályozás nem tesz különbséget a fiókgyógyszertárak között. Ezek között ugyanis vannak olyanok, amelyek minden nap rendelkezésre állnak, és olyanok is, melyek csak hetente 2-3 alkalommal, 2-3 órára biztosítanak ellátást.

Még 2020 elején komplett javaslatcsomagot adott le a szakmai testület az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumának. Javaslatuk érdemben javíthatta volna az egészen kis települések gyógyszerellátását, beleértve azokét is, ahol nincs semmilyen működő gyógyszertár. A megoldások között szerepelt a mozgó fiókgyógyszertárak, a házhoz szállítás és az úgynevezett „gyógyszerszoba” létrehozása is. Erről azonban az EMMI semmilyen tárgyalást nem tartott a kamarával.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...