fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Hazánkban több a szingliférfi, mint a szinglinő. Kecskemét a 10–20% közötti kategóriába tartozik

- Advertisement -

A szingli hallatán a többség szemében az egyedülálló nő képe rejlik fel. Ez azonban helytelen vélekedés, sztereotípia, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által elkészített kutatás is alátámaszt.

„…egyáltalán nem igaz hazánkban, hogy több a szinglinő, mint a szingliférfi” 

– mondta Dr. Rövid Irén szociológus, a KSH elemzője, aki két tanulmányban mutatja be, hogy kiket tekintünk szinglinek hazánkban. (A kutatás eredménye a KSH podcast-adásában is meghallgatható.)

A média által sugallt képpel szemben hazánkban a szinglik között több a férfi, mint a nő.

A szingliket bemutató filmekben és sorozatokban megjelenő tipikus szinglinő a harmincas éveiben jár, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, munkájáért kiemelkedő bért kap, és nagyvárosban él.

„Azt az adataink is alátámasztják, hogy a legtöbb szingli nagyobb városokban lakik és körükben több a felsőfokú végzettségű. Az viszont egyáltalán nem igaz hazánkban, hogy több a szinglinő, mint a szingliférfi” 

– mondta Dr. Rövid Irén.

A KSH szakértője – aki e tanulmányokból elkészítette hazánk első szinglitérképét – a 2001. és a 2011. évi népszámlálás, valamint a 2016-os mikrocenzus adatait használta fel kutatásaiban.

Kit is tekintünk szinglinek? Kecskemét a 10–20% közötti kategóriába tartozik

Dr. Rövid Irén szerint több szinglidefiníció létezik. A kutató azokat tekintette szinglinek, akik a két népszámlálás idején a 20–39 éves korcsoportba tartoztak, még nem kötöttek házasságot, nem éltek tartós párkapcsolatban, nem született gyerekük, és egyedül éltek a háztartásban. Ezek alapján:

Hasonló cikkünk:  Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

a 20–39 éves szinglik száma 2001 és 2011 között 139-ről 201 ezerre nőtt, 2016-ra azonban 188 ezer főre csökkent.

A kutatások alapján az is kiderült, hogy milyen egy tipikus 20–39 éves magyar szingli. Az átlagszingli 30 éves, 21 évesen kezdett dolgozni, és 24 évesen költözött el otthonról.

A szinglik 20–39 éves nőtlen, hajadon családi állapotú népességen belüli aránya / Forrás: KSH

A legtöbb 20–39 éves szingli Budapesten, illetve azokban a járásokban élt, amelyek megyeszékhelyet is, mint például Kecskemét is magukban foglaltak. A városok többsége, Eger, Győr, Veszprém, Sopron, Békéscsaba, Szolnok, Kecskemét, Miskolc, Zalaegerszeg, Szekszárd, Visegrád, Baja, Gyula és Orosháza is a 10–20% közötti kategóriába tartozik.

Boldogok is és nem is

A tanulmány legfontosabb részének talán az tekinthető, amely a szinglik életkörülményeit mutatja be szubjektív mutatók segítségével. Eredményeik többnyire
alátámasztják azokat a megállapításokat, melyekre a témával foglalkozó, korábbi
kutatások jutottak.

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ugyanis a szinglik csoportja elégedetlenebb volt az életével, illetve ritkábban érezte magát mindig vagy többnyire boldognak, gyakrabban magányosnak, mint a velük egykorú, házas családi állapotúak. Mégis, ha a 16 éves és idősebb népességhez viszonyítunk, akkor a szinglik közül a 20–39 évesek az átlagosnál elégedettebbnek, boldogabbnak számítottak, amit a személyes kapcsolataikkal való elégedettségük is befolyásolhatott.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...