fbpx

FRISS HÍREK

Rendőrség: boltban árulható, kertből fellőhető idén is a tűzijáték

- Advertisement -

Bő egy hete Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt jelentette be, hogy idén megtiltják az év végi tűzijáték árusítást. Majd a néhány nappal később papírra vitt kormányrendelet még a tűzijátékok használatát is megtiltotta. Erről mi is beszámoltunk, akár a többi sajtó. Azonban most kiderült, hogy sikerült úgy megírni a mostani rendeletet, hogy azon egy jókora kiskapu tátong.

Kertből, teraszról, erkélyről idén is fellőhető

Miután a kereskedők egyre hangosabban azt mondogatták, hogy szerintük csak a kihelyezett, ideiglenes árusítóhelyeken nem lehet majd árusítani most, és csak a közterületen nem lehet tűzijátékozni, a Telex a rendőrséghez fordult a kormányrendelet értelmezése miatt. A lap szerint a rendőrség a következőket írta:

„Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos.”

„A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.”

A komplett magyar sajtó bemondásra hitt a kormánynak – kár volt

Talán abból adódik a korábbitól eltérő értelmezés, hogy a mostani kormányrendelet nem írja le konkrétan melyek az új szabályok, csupán a korábbi jogszabályra (tehát amely a legutóbbi ünnepkor is érvényben volt) utalnak, hogy annak melyik paragrafusa, melyik pontja szerinti tevékenység nem folytatható idén. Ez ránézésre és Gulyás mondatait szem előtt tartva valóban azt sugallja, hogy teljes a tiltás. Persze valamennyire hibás a komplett magyar sajtó is, amely bemondásra (de még a papírra vetett jogszabályt látva is) elhitte a kormánynak, hogy idén nem lesz sem árusítás, sem égi fényjáték, és ezt megírta, megírtuk.  Arra csak a kereskedők kutakodása vetett fényt, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Ugyanis a mostani rendelkezés az eredeti jogszabályban szereplő ideiglenes árusítóhelyeket tiltja meg, valamint az eszközök közterületeken való felhasználását. Pontosan az eredeti szöveg szerint: „közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen.”

Hasonló cikkünk:  I. Gazdasági Kecsup-Est Bod Péter Ákossal

Persze ha valóban az a szándék, hogy sehol ne lehessen árulni és használni pirotechnikai eszközöket, akkor a kormány gyorsan tud új helyzetet teremteni, és egy új rendelettel bezárhatja a kiskaput. Tehát hangsúlyozzuk: a fentebb írtak a jelenlegi állapot szerint érvényesek.

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...