fbpx
13.7 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Megnyertük a pert az önkormányzati sajtó ellen

- Advertisement -

Bár az önkormányzati sajtó (is) felületein többször hangoztatta (az első és másodfokú bírósági döntések alapján), hogy valótlanságokat állítottunk róla, most a Kúria ítélete kimondta a végső szót:

A KecsUP megnyerte a pert, a Kecskeméti Televízió Kft. mint felperes pedig elvesztette azt, így nem kell semmit sem helyreigazítanunk.

Az előzmény

Azokról a bizonyos polgármesteri maszkos fotókról van szó. Még amikor a polgármester által is favorizált hivatalos tájékoztatási oldal azt kérte, hogy csak az hordjon maszkot, aki beteg, a polgármester maszkban jelent meg egy egyeztetésen, és körülötte is maszkban voltak. Erre fel rákérdeztünk a polgármesternél (másolatban a városháza sajtósánál) az önkormányzati sajtó fotói alapján, hogy beteg-e, hogy maszkot használt. A sajtós válaszolt, hogy senki nem beteg, csak elővigyázatosságból hordtak maszkot a fotón láthatók. Ám pont ekkor lecserélte vagy úgy módosította a fotókat az önkormányzati sajtó, hogy azokon a maszkot viselő polgármester ne legyen rajta. Ezt írtuk akkori cikkünkben.

„Bizonyára csak a véletlen műve, hogy belenyúltak a fotókba, és az, hogy pont a maszkos fotóról érdeklődtünk a városházán. Egyébként a levelet a polgármesternek küldtük, a sajtós csak a másolatot kapta meg. Ha mégis van összefüggés a kérdéseink és a módosítás között, akkor a buherálásra irányuló kérés az csakis a városházáról indulhatott, mivel mi nem küldtünk levelet a hiros.hu portálnak, és cikket sem írtunk még róla. Vagyis két ember tudott arról, hogy minket érdekel ez a téma: a polgármester és a városháza kommunikációs vezetője.”

Erre jött egy helyreigazítási kérelem, amely alapján többször is le kellett volna írnunk, hogy ezt és azt valótlanul állítottuk, és helyette az az igazság, amit a levélben leírt az önkormányzati sajtó. Mivel hittük, hogy nincs igazuk, megtagadtuk a kérelmet. Perre vitték. Ebből lett az elsőfokú ítélet, amely szerint szintén le kellett volna írnunk többször, hogy valótlant állítottunk. Fellebbeztünk. A másodfok is az önkormányzati sajtónak ítélt, de kitartottunk amellett, hogy ebben az ügyben nekünk van igazunk. A Kúria elé vittük az ügyet. Jól tettük, a Kúria nekünk adott igazat, a KecsUP megnyerte a pert, nincs helye helyreigazításnak. Az ítélet ellen pedig felülvizsgálatnak.

Hasonló cikkünk:  Szoboravatással, zenés programokkal, koszorúzással ünnepelt Kecskemét - videóval

Valós alapokon nyugvó véleménynek ítélték meg a cikket

Részlet a Kúria ítéletéből (kiemelés tőlünk):

„Összességében az állapítható meg, hogy egy véleményt kifejező, értékelő írásról van szó.
A cikk közérdeklődésre számot tartó kérdésben fejez ki véleményt, így a korábban kifejtettek szerint az Alkotmánybíróság álláspontjára figyelemmel a véleménynek szükségszerűen a részét képező tényállítások is a szabad vélemény-nyilvánításhoz való jog védelmét élvezik.
Figyelembe kell venni azt is, hogy a véleménynek voltak valós alapjai (képanyag utólagos megváltoztatása, a felperes önkormányzati tulajdonlása), a levont következtetések nem voltak ellentétesek a logika alapvető szabályaival.”

Tehát levont következtetéseink nem voltak ellentétesek a logika alapvető szabályaival. Pont. Még ezt is írják az ítélet indoklásában:

„A másodfokú bíróság tévesen jutott arra a következtetésre, hogy az
egyes kitételek formai megjelenésére is figyelemmel tényállításnak minősülnek, illetve valós tényeket hamis színben tüntetnek fel. A cikk – annak lényegi mondanivalója szerint – azt a valós tényt értékelte szubjektív módon, hogy a Városi Operatív Törzs 2020. március 17-i üléséről szóló tudósítás képanyagát a felperes által üzemeltetett hírportálon utólag megváltoztatták úgy, hogy Kecskemét polgármestere az új képanyagban már nem látható.”

A per költségeit a vesztes félnek, tehát az önkormányzati sajtónak kell állnia. A KecsUP felé ki kell fizessék a mi ügyvédünk munkadíját, ami 254 ezer forint. Ezen felül az eljárási illetéket az állam felé, ami összesen 154 ezer forint. Pluszban még saját ügyvédjük munkadíját is. A helyreigazítási kérelem idejében (ami megelőzte a pereskedést) Bán János volt a médiacentrum vezetője, aki később az M5 csatorna igazgatója lett.

Ezzel minden ellenünk indított sajtópert megnyertünk

Korábban a polgármester által (egyik ügyben az önkormányzattal közösen) indított pereket is a Kúrián nyertük meg. Az első és másodfok ott is ellenünkre ítélt. Akkor szintén azt állapította meg a Kúria, hogy vélemény volt mindkét írásunk. Vagyis mindhárom perben helyretette a Kúria azt, amit az első és másodfokú bíróságok tévesen ítéltek meg. Mindhárom perünk elsőfokon dr. Négyessy Andráshoz, a Kecskeméti Törvényszék összevont cégbírósági és peren kívüli csoportjának vezetőjéhez került, miután a satjópereket általában vivő bíró nyugdíjba ment.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...