fbpx
15.9 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Orbánnak üzentek Vidnyánszky fesztiválján

- Advertisement -

Orbán, are you sure? Hungary 1956 – Ukraine 2022

Ezt a feliratot, és az 56-os magyar, valamint a jelenlegi ukrán helyzetet ábrázoló képekkel üzent Orbán Viktornak a litván Vilniusi Városi Színház a tapsrend helyett a Nemzeti Színházban, a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon – írta meg a Facebookon Sándor Erzsi újságíró, a Magyar Rádió egykori szerkesztője.

Az akcióra Európa egyik legelismertebb színházi rendezője, Oskaras Koršunovas Delhi tánc című előadásának végén került sor; mint a posztban szerepel, a színészek a meghajlás helyett újra meg újra felálltak és összeestek, mint akiket golyó talált el, míg végül végleg a földön maradtak. Sándor Erzsi azt írja: amíg a vetítés tartott – folyamatosan váltakozó fotókkal –, a nézők jó része elhagyta a termet, a beszámoló szerint Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltás után kinevezett rektora is.

Hasonló cikkünk:  Már Nagy István agrárminiszter is Csádra fordította tekintetét

Koršunovas munkásságát számos díjjal és elismeréssel jutalmazták az elmúlt évtizedekben: megkapta az Edinburghi Fesztivál fődíját, az Európa-díjat, a francia állam Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, valamint a Mejerhold-díjat – emlékeztet a MITEM honlapja. Mint írják róla:

Szerinte a modern színháznak tükröznie kell mindennapjainkat, sőt, nem árt néha fejhosszal előrébb lennie, hogy figyelmeztetésképpen megjósolja a jövőt.

Delhi tánccal párhuzamosan futó, a nagyteremben látható másik litván előadáson, a Klaipèda Drámai Színház Léna lábai közt, avagy „a szűz halála” című előadás végén szintén nem szokványos volt a tapsrend: ott egy magyar nyelvű, „Magyarok, ne legyetek közömbösek!” táblával és ukrán zászlókkal üzentek a közönségnek.


via hvg.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...