fbpx

FRISS HÍREK

Csökken a kereskedelmi vállalkozások áremelési törekvése

- Advertisement -

Az üzleti szektoron belül különösen az ipari és szolgáltató cégek várakozásai romlottak, áprilisban az év eleji szintjükre süllyedtek és a fogyasztói bizalmi index is csökkent kissé – derül ki A GKI gazdaságkutató felméréséből, amit az EU támogatott.

Áprilisban az építőipar várakozásai javultak egy nagy márciusi romlás után. A többi ágazatban viszont csökkent a bizalmi index értéke és az elmúlt hónapokban hullámzó volt a hangulat. A kereskedelmi bizalmi index az év eleji javulás után tovább csökkent, a szolgáltatói bizalmi index pedig visszatért a negatív tartományba.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága erősödött, már fél éve tart a pozitív trend, bár nem túl erős. Az egyetlen kivétel az építőipar. A lakosság munkanélküliségtől való félelme csökkent. Szintén csökkenés tapasztalható az áremelési törekvésekben. A kereskedelemben a cégeknek már csak egynegyede készül áremelésre a következő három hónapban, míg árcsökkentést bő 10%-uk tervez. Márciushoz képest az emelést tervezők aránya 13 százalékponttal kisebb lett, míg a csökkenést tervezőké nem változott. Áprilisban az áremelési szándék az építőiparban csökkent leginkább, legerősebb pedig a szolgáltató szektorban volt.

Hasonló cikkünk:  A román bérek beelőzték a magyarokét

Öt évvel ezelőtti szintjére esett az inflációs várakozás, így optimistábbak a fogyasztók. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése azonban az őszi-téli nagy javulás után áprilisban az üzleti szférában nem változott, a fogyasztók körében kissé romlott. A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi alacsony szintről történt emelkedést követően kis mértékben csökkent.

Áprilisban a márciusihoz hasonlóan értékelte a lakosság a saját pénzügyi helyzetét. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzét a lakosság a korábbinál kissé kedvezőbbnek, de így is igen szerénynek értékelte. A jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése áprilisban rosszabb lett, de a következő tizenkét hónapra vonatkozó vélemény kissé javult.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...