fbpx
15.3 C
Kecskemét
2021. október 27., szerda

FRISS HÍREK

Kisebbségbe szorult Farkas Flórián szervezete

Az önkormányzati választással együtt tartották meg vasárnap a nemzetiségi önkormányzati választásokat is. Mindenképp említésre méltó az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) összetételének alakulása, a választáson ugyanis a Lungo Drom listavezetőjeként Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője, volt ORÖ-elnök is elindult.

Azonban a várakozásokkal és az előrejelzésekkel ellentétben nem sikerült testületi többséget szereznie a Lungo Dromnak, a 47 székből mindössze húszat foglalhatnak el a párt képviselői.

A fennmaradó 27 helyen három párt osztozik: a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), a Phralipe Független Cigány Szervezet, és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM). Ezek közt információink szerint választási együttműködés van, így várhatóan nekik lesz többségük. A választás előtt abban mindenképp megállapodtak, hogy bárhogyan alakulnak is a választás eredményei, nem lépnek szövetségre a Farkas Flórián nevével fémjelzett Lungo Drommal. Ha tartják magukat ehhez, megtörhetik a Lungo Drom évek óta tartó dominanciáját.

Farkas Flóriánnak egyébként döntenie kell, hogy parlamenti képviselő marad, vagy az ORÖ képviselőjeként folytatja. Úgy tudjuk, valójában fel sem merült, hogy a roma politikus visszaüljön a kisebbségi önkormányzat képviselői közé, mindössze azért került a Lungo Drom elnökeként a nemzetiségi lista élére, hogy ismertségével szavazatokat szerezzenek. A Lungo Drom elnökeként kijelölhet maga helyett egy másik politikust, aki helyette elfoglalja a képviselői posztot a nemzetiségi testületben.

Hasonló cikkünk:  Népszavazás lehet az MTVA új nevéről
Hasonló cikkünk:  Még várni kell az Elios-ügy aktáira

A fideszes roma politikus nevével összeforrt 1,6 milliárd forintos, eredetileg uniós pénzből indult kudarcos felzárkóztatási program részleteiről számos alkalommal beszámoltunk. A nyomozás négy éve zajlik, eredménytelenül.

Balogh János, az ORÖ eddigi elnöke nem lesz tagja az új, 47 fős új képviselő-testületnek. A politikus ellen nemrég vesztegetés miatt vádat emelt az ügyészség. Balogh egy egy titokban rögzített hangfelvétel buktatta le, amelyen az hallható, hogy fiktív kampányrendezvényeket akar lepapíroztatni egy vállalkozóval, akinek pénzt ajánl cserébe.

24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...