Korábban kicsinálták volna, most pedig vele villognak

0
fotó: keol.hu
Hirdetés

A kampány az kampány.

Emlékeznek még a Bányai Júlia Gimnázium botrányára? Rég volt már, ugye?

Lukács Lajosért hiába tüntettek 2016-ban a tanárok, szülők és diákok, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) nem felelt meg az igazgatói pályázata – igazgatóhelyettesnek viszont visszahívták. Helyette a Klik és az önkormányzat egy Gáspáros tanár, Szilágyi Piroska pályázatát támogatta, ezt azonban megtorpedózta a gimnázium közalkalmazotti tanácsa, amelyik nyílt levelet írt az akkori miniszternek, Balog Zoltánnak, hogy ne írja alá a kinevezést.

Hirdetés

Szilágyi Piroska ezután – érezve a kínos helyzetet – visszavonta a pályázatát, az önkormányzat pedig meghátrált.

A helyzet rendezésében lehetett szerepe a nyilvánosságnak, és az akkori pedagógus tüntetésnek is. A Bányai gimnázium egyébként aláírta a tiltakozást kiváltó miskolci Herman gimnázium nyílt levelét.

A kampányhajrában nincs idő a gondolkodásra, be kell állni szerepelni, minden lehetőséget megragadni. Ez hétfőn is így volt, mikor a várhatóan 2020-ra TAO-felajánlásokból (30%-os önkormányzati önrésszel) megépülő Bányai új tornacsarnokának ünnepségét tartották, és a polgármester méltatta az iskolában folyó oktatási és sporttevékenységet. Korábban pedig ugye tudjuk, hogy mire készültek…

A társasági adó (TAO) felajánlásokról érdemes tudni, hogy nem az állam adja, hanem a magáncégek államkasszába befizetendő adóit lehet így begyűjteni, jellemzően sport infrastruktúra fejlesztésére, vagy utánpótlás nevelésre. Az a vállalkozás, amely él a támogatás lehetőségével, leírhatja a támogatás összegét adóalapjából, majd a csökkentett adóalapból még a támogatás mértékével megegyező adókedvezményt is igénybe vehet. Tehát semmi sincs ingyen, ezek a forintok bizony a közös adóforintokból vannak megteremtve, mint ahogy az önkormányzati önrész is.

Az, hogy egyébként most jutottak el odáig gondolatiságban, hogy ennek a neves intézménynek fejleszteni volna érdemes az infrastruktúráját, ezen külön érdemes elgondolkodni.

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft