fbpx

FRISS HÍREK

80 éve született Kerényi József építész

- Advertisement -

A Budapesti Műszaki Egyetem Építész Karán szerzett diplomát 1963-ban. 1964-től 1984-ig a Bács-Kiskun Megyei Tervező Vállalat tervezője, főépítésze, 1984-től 1987-ig a Váti irodavezetője volt. 1987-től 1995-ig a BME lakóépület-tervezési tanszékének docense, majd tanszékvezető tanáraként dolgozott. Az Építészmérnöki Kar Mestertestületének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja, az Építőművészeti Doktori Iskola vezetője volt. A történelmi és az alföldi népi építészet megbecsülésén alapuló és a hely szellemét tükröző új épület- és építészeti környezetterveket készített. Színpadi játéktereket és díszleteket is tervezett. A posztgraduális mesterképzési program vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. Szakmai tevékenységéért számos elismerést kapott: Ybl Miklós-díj (1975), Sir Robert Matthew diploma – építészeti Oscar-díj (1985), Kritikusok díja (1985), Az év díszlettervezője (1986), Kossuth-díj (1992), az Amerikai Építészeti Intézet nagydíja (1992), Kada Elek-díj (2007). 2016 márciusában hunyt el – írja a Hírös Naptár.

Első nagyszabású munkája Kecskemét belvárosának rehabilitációja volt a hatvanas évek végén. Nevéhez fűződik a kecskeméti főtéren álló és a mai Kéttemplomközbe nyúló bazársor elbontása, illetve a Kodály Intézet kialakítása a volt ferences kolostorépületben. Munkájának köszönhető, hogy megtartva az épület eredeti arculatát Tudomány és Technika háza működött a volt zsinagógában. Ő mentette meg a „Szalagház” mögötti Bánó házat, amely napjainkban a Magyar Naiv Művészetek Múzeuma otthona. Jelentős eredményeként tekinthető a Széchenyi és az aradi vértanúk tiszteletére kialakított park, valamint a Nemzetközi Kerámia Stúdió, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió is.

Hasonló cikkünk:  Tudj meg mindent a cateringről!

„Kecskeméten, ebben az alföldi homoksivatagból kinőtt, a Nyugat és Kelet ütközőpontjában a történelem során sokat szenvedett és pusztított, de mindig újraszülető városban tanultam meg még a hatvanas években – jó évtizeddel megelőzve a nagyvilág hetvenes évekbeli rehabilitációs gyakorlatát –: úgy kell építenünk, hogy se bánatot, se nosztalgiát ne ébresszünk az emberekben a múlt iránt. Ne bontsunk feleslegesen! A városra jellemző, de rosszul használt – ezért pusztuló – épületeinknek, környezetünknek keressünk új, korszerű tartalmat. Viszont az újat a hely kultúrájának ismeretében korszerűen építsük meg! Ezt a módszert és modellt nevezem organikus, akupunktúrás városépítészetnek. Ezen az úton indultam el a hatvanas években, és ezt az utat járom ma is.” (Források: *Katona József Könyvtár *Napút, 2008)

Nevével mostanság a Kodály Intézet könyvtárépülete miatt kialakult vita kapcsán találkozhattak olvasóink. A cikkeket itt találják a témában.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...