Negyvenezer külföldi nyugdíjas kapott 361 millió forintnyi rezsiutalványt

0
Fotó: MTI/Mohai Balázs

“Nem magyarországi címre összesen 40 ezer 219 darab, rezsiutalványt tartalmazó postai küldemény került feladásra” – válaszolta közadatigénylésre a Magyar Államkincstár.

A válasz alapján külföldön magyar nyugdíjat kapó időseknek 361,9 millió forint értékben juttatott el a Magyar Posta a csak Magyarországon beváltható rezsi utalványból. Mindezt 84,3 millió forintért. Az államkincstár közlése szerint a küldeményekből 1752, túlnyomó részben „nem kereste” visszaérkezési okkal jött vissza Magyarországra.

Az Átlátszó megírta, a kormány az önkormányzati választások előtt döntött arról, hogy 2,6 millió nyugdíjasnak 9 ezer forint gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt ad. Ez az adófizetőknek 24 milliárd forintba került, a rezsiutalványt 2020. március 31-ig lehet felhasználni villany- és gázszámla kiegyenlítésére.

Király József kecskeméti ellenzéki képviselő azt jelezte közösségi oldalán: “egy régi, kanadai-magyar nyugdíjas megkért, hogy küldjem el ezeket a rezsi-utalványokat azzal  gondolattal, hogy valaki fogja tudni használni”.

Korábbi cikkükben az egykori Országos Nyugdíjfolyósító Intézet honlapján található 2015-ös statisztikai évkönyvből számoltunk. Ebben az áll, 2016 januárjában 32 ezer 724-en kaptak külföldön magyar nyugellátást. Öregségi nyugdíjas ebből 27 ezer 925 volt. Úgy számoltunk, ha nem változott érdemben a külföldi magyar nyugdíjasok száma, akkor több mint 251 millió forintnyi utalvány ment most külföldre.

Átlátszó