Börtönbüntetés vár az elgázolt gyalogost az út közepén hagyó sofőrre

0
freepik.com

A Kecskeméti Járási Ügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt vádat emelt egy kecskeméti férfival szemben, aki miután elgázolt egy szabálytalanul közlekedő gyalogost, megállás nélkül továbbhajtott, az út közepén hagyva őt. Az elgázolt, de még élő férfit nem sokkal később egy busz halálra gázolta.

A vád szerint a gyalogos férfi – az ügy sértettje – 2018. október 12-én éjszaka Kecskeméten, a Mária körúton a közeli kijelölt gyalogátkelőhely ellenére szabálytalanul, nem a zebrán kelt át az úttesten és féktávolságon belül az autójával elhaladó vádlott elé lépett. A vádlott a járműve bal tükrével elsodorta a neki balról érkező gyalogost, aki az ütközés miatt a szemközti sávba zuhant.

A vádlott annak ellenére, hogy a balesetet észlelte, a helyszínről megállás nélkül elhajtott, nem nyújtva tőle elvárható segítséget az úttesten fekve közvetlen életveszélyben lévő, sérült férfinak.

A baleset után a szemközti sávban egy busz közlekedett, amelynek vétlen sofőrje féktávolságon belül észlelte az úton fekvő, akkor még élő, sötét ruházatú sértettet, ezért átment rajta, majd megállt. A gyalogos a busz áthaladása miatt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az autós megszegte azt a Kresz rendelkezést, amely szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművével azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Amennyiben a vádlott a sértett elütését követően a helyszínen megállt volna és a további baleset elhárítása érdekében segítséget nyújtott volna, úgy a későbbi halálos kimenetelű baleset elkerülhető lett volna

Az ügyészség a férfit segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntettével vádolja és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint járművezetéstől eltiltását indítványozza. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.