fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

In memoriam Guóth Iván – elhunyt a magyar kosárlabdasport egyik meghatározó tagja

- Advertisement -

Május 18-án, 89 éves korában elhunyt a magyar kosárlabdasport egyik meghatározó tagja, a kecskeméti kosárlabda alapítóinak egyike, a legendás edző, Guóth Iván.

Győrben született 1930. szeptember 16-án, majd a családjával 1939-ben Kecskemétre költözött, a Református Kollégiumban érettségizett, majd 1951-ben a Kecskeméti Tanító- és Óvónőképző Intézetben diplomázott (később, 1960-ban a TF edzői szakát is elvégezte). Ezt követően néptanítóként Törökfáiban, az ottani tanyasi iskolában dolgozott, de életébe hamar beköltözött a kosárlabda. Kecskeméten előbb még játszott, ám nagyon fiatalon edzősködni kezdett. 1956-ban a Piarista Gimnázium fiúcsapatával országos középiskolás bajnokságot nyert, majd 1964-ben a férfi együttes, a Kecskeméti Petőfi az ő irányításával jutott fel az élvonalba. Élete végéig büszke volt arra, hogy Kecskeméten a Petőfinél nem csupán csapatot épített, hanem olyan összetartó közösséget, amelynek tagjai korszakokon átívelő barátságokat kötöttek.

1972-től már, mint profi edző, előbb Székesfehérváron, a Videoton vezetőedzőjeként dolgozott (abban az időszakban a Vidi lett a Vidék Bajnoka), azután a SZEOL AK férfi együttesének munkáját irányította, majd Kecskeméten, Nagykőrösön és Szekszárdon volt vezetőedző. Közben hat évig a magyar válogatott másodedzői feladatait is ellátta. 1996-tól folyamatosan Kecskeméten dolgozott az utánpótlásban. Utolsó munkahelye a Kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia volt, 2019-ben még edzéseket tartott gyerekeknek a Béke Téri Iskolában.

Hasonló cikkünk:  Utánpótlás férfi kéziválogatott találkozót rendeztek Lakiteleken

Több évtizedes kiemelkedő, példaértékű pedagógusi és kosárlabdaedzői munkássága elismeréseként 2010-ben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Életmű Díját, 2011-ben Kecskemét Sportjáért Díjat, valamint a Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel kitüntetést vehette át, utóbbit dr. Schmitt Páltól. Elismerő kitüntetést kapott a MOB Tiszteletbeli Tagjától, dr. Aján Tamástól, aki a díjat személyesen adta át.

A hétfő reggel elhunyt Guóth Ivánt felesége, öt gyermeke, testvérei, valamennyiük családja és persze a magyar kosárlabdasport nagy családja gyászolja, temetéséről később intézkednek.

Szerző: Komáromy András (fotó: Fejér Megyei Hírlap)

via https://ktekosar.hu/

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...