fbpx

FRISS HÍREK

A kecskeméti postások is a megbecsülésért és a magasabb bérért demonstrálnak

- Advertisement -

A vírus alatt végzett munkájuk elismeréséért és a magasabb bérezésért szervez július 18-án, Budapesten tüntetést több postás szakszervezet Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé, amihez információink szerint a kecskeméti postások is csatlakoznak.

„A Postások a járványügyi veszélyhelyzetben az élvonalban lelkiismeretesen végezték munkájukat, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a pandémiás helyzet által generált veszteséget a Magyar Posta esetében csak a munkavállalóknak kell viselnie. A többi állami tulajdonú vállalatnál megvalósult a bérfejlesztés és a veszélyhelyzet okozta bevételkiesés ellenére is a munkaerőmegtartás mellett folytatják tevékenységüket” írják a postás érdekvédelmi szervezetek a tárca nélküli miniszternek címzett levelükben.

A postai munkavállalók bére a nemzetgazdasági átlagtól 12%-al marad el

A 2019. évben végrehajtott bérfejlesztéssel a postai munkavállalók bére a nemzetgazdasági átlagtól való lemaradása 12%. Amennyiben a tulajdonos szándéka az, hogy elmarad az idei évi alapbérfejlesztés, akkor behozhatatlan szakadékot eredményez a postai munkavállalók bérében, tudatja a Postás Szakszervezet, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és Kézbesítők Szakszervezete.

A postás szakszervezetek még az év elején kezdtek bértárgyalásba a Magyar Postával, ezt azonban félbeszakította a koronavírus-járvány, így a dolgozói érdekképviseletek csak most ülhettek újra tárgyalóasztalhoz a munkáltatóval.

Bár áprilisban átlagosan 45 ezer forintnyi juttatásban részesültek a postai dolgozók a járványhelyzetre reagálva, ezt valójában csak az év végi 185 ezer forintos jutalmukból csípték le előre. A juttatás ráadásul egyszeri volt, így a béremelések kérdése továbbra is fennáll (az év elejéig visszamenőlegesen is).

Hasonló cikkünk:  Az eddig könyvekre vonatkozó LMBTQ szabály más termékekre is érvényes lesz

A bértárgyalás a veszélyhelyzet elmúltával júliusban folytatódott, de az nem hozott kielégítő eredményt a szakszervezeteknek. A munkáltató ugyanis ismét csupán egy egyszeri, szenioritás alapú kifizetésre tett ajánlatot, amit augusztusban kapnának meg azok a dolgozók, akik már legalább 5 éve dolgoznak a vállalatnál, vagyis nem járna mindenkinek.

A 15 százalékos béremelést követelő szakszervezetek nem fogadták el az ajánlatot, ezért most tüntetéssel szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét a nagyobb megbecsülésük iránt, összegzi az eddigi tárgyalások sikertelen kimenetelét a merce.hu.

Kecskeméti, kiskunhalasi, kiskunfélegyházi és bajai postások is csatlakoznak a budapesti postás demonstrációhoz

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke telefonon a kecsUP érdeklődésére elmondta, hogy előzetesen

Bács-Kiskun megyéből kecskeméti, kiskunfélegyházi, kiskunhalasi és bajai postások jelezték csatlakozási szándékukat a budapesti demonstrációhoz. Az érdekképviseletek a postás munkavállalók megbecsülése, szociális és gazdasági érdeke védelmében tüntetnek.

Arra a kérdésre, hogy hány főre számítanak, úgy felelt, hogy:

nehéz megmondani, mert szombaton még sok postás dolgozik, de ennél nagyobb visszatartó ok, hogy több vidéki településen, de főleg a fővárosban a postai vezetők megfenyegették a munkavállalókat, ha felhagynának a demonstráció idejére a munkavégzéssel.

A tüntetéshez a szakszervezetek a területfoglalási engedélyt egyébként megkapták, ahová a hírek szerint ezer embert várnak, de a szervezők szerint ennél akár még többen is lehetnek.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...