Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Kecskemét környékén is

0
Megkezdődött a baromfitelepek újratelepítése / Fotó: nebih.hu
Hirdetés

Június elején írtuk meg a kecsUP-on, hogy Kerekegyházán, Lajosmizsén és a Szarkásban több mint 200 ezer baromfi leölését rendelték el a madárinfluenza-járvány miatt. A NÉBIH által készített térképen egy hónapja az volt látható, hogy a Kiskunmajsa és Kishunhalas körzetéből kiinduló vírus elérte a Kecskemét környéki baromfitartó telepeket is.

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését

Július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

Március végén előbb Bács-Kiskun, majd Csongrád-Csanád, áprilisban pedig Békés megyében is igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Új eset június 5-e óta nem fordult elő Magyarországon.

A járványügyi helyzet alapján az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező. Fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket is, ezzel minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban.

Hirdetés

 

Madárinfluenza: 200 ezernél is több baromfit öltek le Kerekegyházán és Lajosmizsén