fbpx
16.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Ingyenes parkolás: a polgármester lépne, mert szerinte sokan hosszú ideig parkolnak

- Advertisement -

Facebook oldalán tudatta a polgármester, hogy szerinte -mint tavasszal- lehetetlen lesz parkolni most is munkanapokon a városban, mert a nagykörúton belül sokkal hosszabb ideig parkolnak a közlekedők az ingyenes parkolás miatt, mint általában Ez lehet a rendelkezés hátránya, legalábbis Szemereyné Pataki Klaudia szerint sokan foglalkoznak az ingyenes parkolás előnyeivel és hátrányaival.

A polgármester ezért jelezte, hogy megkérte kollégáit, hogy amennyiben van rá jogi lehetőség, akkor találjanak megoldást erre a problémára.

Facebook/Szemereyné Pataki Klaudia

Mindennek az előzménye, hogy a kormány a múlt héten újra veszélyhelyzetet hirdetett, majd egy másik rendeletben felsorolta az ezzel kapcsolatos egyéb intézkedéseket, amelyek között az is szerepel, hogy november 4-től egész Magyarországon ingyenes a parkolás. Szó szerint így szól a rendelkezés:

Részlet a 479/2020. (XI. 3.) számú kormányrendeletből

Szembemenne a kormányrendelettel a polgármester?

A polgármester bejelentését úgy is lehet értelmezni, hogy bizonyos szempontból nem tetszik neki ez az intézkedés. De akár úgy is, hogy szembemenne a kormányrendelettel, legalábbis ezen részével. Esetleg találnának egy kiskaput, amelyen megkerülhető lenne a rendelkezés. Aki továbbgondolja, esetleg arra juthat, hogy még egy fideszes városnak is fáj a parkolási díjak kiesése.

Hasonló cikkünk:  Bács-Kiskunban egyre többen adnak vért

Csakhogy a jogaszabályok egy hierarchikus rendszerben helyezkednek el, amelyben alacsonyabb szintű jogszabály nem lehet ellentétes egy magasabb szintűvel. Egy kormányrendelet pedig magasabb szintű az önkormányzat által meghozott rendelethez képest.  Most -veszélyhelyzetben- jobban mondva a polgármester által kihirdetett rendelethez képest, mert most megint az a helyzet, hogy nem a közgyűlés (az nem is ülésezhet most), hanem a polgármester hozza meg a döntéseket. Vagyis lefordítva ez azt jelenti, hogy egy-egy településen nem hozható olyan döntés, amely szembemegy a kormányrendelettel.

Kíváncsiak vagyunk, hogy az önkormányzat jogászai mit hoznak ki ebből, és, hogy lesz-e valamilyen lépés, amely megnehezíti a parkolást olyan formában, hogy ne parkolhasson annyi autós vagy annyi ideig a nagykörúton belül.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...