fbpx

FRISS HÍREK

Bács-Kiskunban egyre többen adnak vért

- Advertisement -

Bács-Kiskun vármegyében 2023-ban csaknem ezerrel nőtt a véradások száma 2021-hez képest, míg országosan több mint 15 ezerrel többen adtak vért 2022-höz képest. Az első véradó állomás megalapításának századik évfordulójára elmondható, hogy nőtt a véradó adakozókedv.

Bács-Kiskunban egyre többen adnak vért

Magyarország a biztonságos vérellátásához naponta 1600-1800 véradó önzetlen adományára van szükség, ezért országosan 60-70 helyszínen biztosítunk véradási lehetőséget” – közölte a KecsUP megkeresésére az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ). Hozzátették, véradásra országszerte várnak minden segíteni vágyót, amelyre időpontot is lehet foglalni az OVSZ honlapján.

Cikkünk megjelenésének pillanatában a vérellátónál a levett vérmennyiség elegendőnek mutatkozott az egészségügyi ellátáshoz, az AB-vércsoporton kívül minden fajta vérből a készlet 5 vagy több napra volt elegendő.

Az OVSZ arról is beszámolt a KecsUP-nak, hogy Bács-Kiskun vármegyében a tavalyi évben összesen 19 258-szor adtak vért, ami több mint a korábbi években. Erre ugyanis 2022-ben összesen 18 977-szer, míg egy évvel korábban 18 438-szor került sor. „A tendencia tehát növekvő” – összegzett a vérellátó.

Hasonló cikkünk:  Egyre több az újfajta hirdetőtábla a belvárosban, de keveset tudni róluk

Országos szinten is nőtt a véradási kedv

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban, tavaly összesen 411 925-ször adtak vért, ami több mint 15 ezerrel több véradást, azaz 4 százalékos emelkedést jelent a 2022-es évhez képest.

Az első véradó állomást egyébként Kubányi Endre hozta létre 1924-ben Pécsett egy külföldi útjáról hazatérve, majd pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést, az ország első véradó központját egy szobában alakította ki, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat a vértranszfúzióval kapcsolatban.

Az esemény százéves évfordulója alkalmából a vérellátó szolgálat országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni a magyarországi véradást megalapító orvos életéről és munkásságáról, a transzfuziológia történetéről, a vérellátás fejlődéséről.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...