fbpx

FRISS HÍREK

Tényleg nem csap a villám kétszer ugyanoda?

- Advertisement -

A magyaroknak sok mindenre van mondásuk, és szeretjük is ezeket használni. A villámokkal kapcsolatban gyakran halljuk, hogy nem csapnak kétszer ugyanoda.

De vajon igaz ez?

A rövid válasz: nem. Ha a hiedelem igaz lenne, a villámhárítók sem tudnának működni. Hogy egy villám hova csap, azt sok minden befolyásolja. Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell értenünk, hogyan keletkeznek a villámok. A villám egy természetes légköri jelenség. Egy nagy energiájú elektromos kisülés, amelynek áramerőssége átlagosan 20-30 ezer amper, de akár elérheti a 300 ezer ampert is. Ez 300 millió milliamper (mA). Ezzel szemben egy embernek a 25-30 mA feletti érték már szívbénulást okozhat.

Honnan származik ez a sok energia?

A felhők vízmolekulákból állnak, amelyek egymással ütközve és súrlódva elektromos töltéssel látják el a felhőt. Mivel a légmozgás a felhőben általában fel-le irányú, az elektromos töltések szétválnak a felhőn belül. A negatív töltések a felső, míg a pozitív töltések a felhő alsó részében halmozódnak fel. Ez hatással van a felhő alatti talajra, amelynek elektronjait a felhő eltaszítja, így a talaj és az azon elhelyezkedő épületek pozitív töltésűek lesznek. A felhő és talaj közt így erős elektromos mező jön létre. Amikor a két közeg elér egy kritikus töltöttségi szintet, legyőzik a közöttük lévő szigetelést – a levegőt – és megkezdődik a villám képződése. Először a felhő aljából indul meg az ún. vezéráram. Nem sokkal ezután a talajból, vagy egy épületből – attól függ, hova csap éppen a villám – indul ki az ellenkisülés. Amikor kettő találkozik, megindul egy lentről felfelé irányuló töltéskiegyenlítés és az egész kezdődhet elölről.

Hasonló cikkünk:  Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán - a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

A legáltalánosabb villámlás bizony alulról csap felfele

A pozitív töltések a hegyes kiálló pontokon tömörülnek a leginkább, ezért a villám szereti az ilyen helyeket. Ez a pont lehet egy épület teteje, egy fa, egy villámhárító, vagy ha egy sík mezőn állunk, akár mi magunk is.

Szeretjük a mondásokat, de attól még nem feltétlenül van tudományos alapjuk

Tehát a villámok, a környezethez képest magasan fekvő, kiálló, hegyes pontokat „kedvelik”, így gyakran előfordulhat, hogy egy ilyen pontot többször is villámcsapás érjen. Az Empire State Buildinget évente 25-100 villámcsapás éri, de egy alkalommal az is előfordult, hogy 15 percen belül 15-ször csapott villám az épületbe.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...