fbpx

FRISS HÍREK

Okos eszközök után okos-spenót az ember-növény közötti kommunikációban

- Advertisement -
Már az sem tűnik lehetetlennek, hogy a spenót üzenetet küldjön a gazdának, ha nem érzi jól magát. Ez nem valami futurisztikus tudományos-fantasztikus filmre hajazó beharangozó, hanem az ember és növény közötti kommunikációs kategóriába tartozó nem mindennapi kutatási eredmény.
Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) mérnökei nanotechnológia segítségével a spenótot szenzorként használták, hogy érzékelni tudja a talajvízben levő nitrogén tartalmú aromás vegyületeket – olvasható a jovotv.hu-n az Euronews cikke alapján.
Amikor a spenót gyökere ilyen vegyületet érzékel, a levelekben levő nanocsövek egy jelet adnak ki magukból, amelyet egy infravörös kamera érzékel, és riasztja a tudósokat. A kutatás sikerrel zárult, amelyről Professzor Michael Strano úgy fogalmazott:

“EZ EGY BEMUTATÓ, HOGY MIKÉNT BONTOTTUK LE AZ EMBER-NÖVÉNY KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓS FALAT.”

A kutatás elsődleges célja azonban robbanóanyagok felderítése volt, de a tudósok úgy gondolják, hogy ez a technológia a jövőben figyelmeztetheti a kutatókat egyéb környezeti szennyezésekről is.

Hasonló cikkünk: 

Így beszélnek a fák egymással

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...