fbpx
4.4 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Még két évig kitarthat az alkatrészhiány a bicikligyártásban

- Advertisement -

Romlott a helyzet a tavaszi állapotokhoz képest a hazai kerékpárgyártásban – mondta a VG-nek Berkes György, az Olimpia Kerékpár Kft. ügyvezetője. A Gepida kerékpárokat gyártó cég irányítója ráadásul úgy látja, hogy a gondok legfeljebb 2023 vége felé oldódhatnak meg.

Drágább lett a szállítás, lemaradnak konténerek, folyamatosan emelkedik az alumínium ára és a kínai áramhiány is fokozza a problémát – magyarázta az ügyvezető, hozzátéve, hogy a chiphiány is gondot okoz náluk, mivel a gyáruk termelésének 90 százaléka elektromos bicikli. A gyártás egyik legnagyobb akadályát az elmondása szerint a megnyúlt határidők jelentik a gyártás egyik legnagyobb akadályát: a Shimano 8 helyett most már 20 hónapra szállít, de egyes cikkekre két évet kell várni.

A cég az alkatrészhiány miatt eddig idén már kétszer leállt, szeptember közepétől négy héten át nem volt gyártás, így az árbevételi tervük 60 százalékát tudják csak elérni.

Hasonló cikkünk:  Maratoni lesz a parlament tavaszi nyitónapja hétfőn - államfőválasztás, svéd NATO-csatlakozás a napirenden

Berkes elmondta azt is, hogy míg korábban évente, idén negyedévente tartottak árfelülvizsgálatot. A normál kerékpárok nagyjából 15, az elektromosok 5-6 százalékkal drágultak.

A kizárólag prémium kategóriás elektromos rásegítéses kerékpárokat gyártó Accell Hunland Kft. ügyvezetője eközben arról számolt be, hogy az ő termelésüket is befolyásolja az alkatrészhiány, de náluk a termelést nem kellett leállítani. A kerékpárjaik ára viszont emelkedett az alapanyag- és a szállítási kapacitások hiánya miatt, és mivel a helyzet a beszállítói piacaikon csak lassan javul, arra számít, hogy az év hátralévő része sem lesz könnyebb.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...