fbpx

FRISS HÍREK

V.Kende: „Elismerem, hogy cseteltem, de ez nem bűncselekmény”

- Advertisement -

Bilincsben, vezetőszáron hozták be az előkészítő ülésre a terrorcselekmény előkészületével vádolt V. Kendét a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe.

A vád szerint a 22 éves V. Kende egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, és hűségesküt tett neki, az Iszlám Állam zászlaját a szobájában, az angol nyelvű esküszöveget és az Iszlám Államhoz köthető rajzokat pedig a telefonján tárolta. Olyan internetes oldalak beszélgetéseiben vett részt, amelyek az Iszlám Államhoz köthetők, és amik arról szóltak, hogyan kell felkészülni egy terrortámadásra, és ahhoz milyen eszközök, anyagok és módszerek kellenek.

A vád szerint a férfi többféle terrortámadást tervezett Magyarországon, például tömegrendezvényen robbant, és gépkocsival tömegbe hajt. Ezekben a csetszobákban a vádlott többször említette, hogy stadionban kéne robbantani, lesz is egy foci-Eb Budapesten a nyáron, a tömegbe pedig Siófokon hajtana, és „addig harcolna, míg az Iszlám Állam nevében mártírhalált nem hal”. A Google-térképen többször rákeresett különféle balatoni sétányokra.

A vádirat szerint ilyen szövegeket írt a csetszobákban:

„Hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyarországon, ha Allah is akarja”.

„Az Európa Bajnokság is nagy durranás lesz.”

A vád szerint a férfi már elkezdte beszerezni a szükséges anyagokat egy csőbomba legyártásához. Emellett laptopot, telefont foglaltak le a vádlott kecskeméti családi házában, amiken megtalálták a férfi angol nyelvű üzenetváltásait.

Az ügyészség a vádlottat a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére elkövetett emberölés előkészületével, robbanóanyaggal való visszaéléssel és terrorista csoportban megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják.

Hasonló cikkünk:  Esti mesék lázadó lányoknak: Minden, csak nem öncélú

A 21. éves férfit a TEK fogta el június elején Kecskemét kertvárosi, meglehetősen jómódú részén. Látszólag sziklaszilárd, biztos háttérrel rendelkezett: ügyvéd és pedagógus szülőkkel, a Kecskeméti Piarista Gimnázium tanulója volt, majd Budapesten járt egyetemre, ügyvéd és pedagógus szülőkkel.

A 1999-ben született vádlott a vádirat ismertetése után azt mondta: „Elismerem, hogy cseteltem, de az ügyvédem azt mondta, ez nem bűncselekmény, nem ismerem el a bűnösségemet”. Védője ezután arról beszélt, ez a vádirat nem alkalmas arra, hogy a bíróság azt tárgyalja, mert az ügyészségnek például tényeket kellett volna benyújtania, amivel alátámasztja a terrorcselekmény előkészületének vádját, mert a védő szerint az előkészületek nem valósultak meg. Ezután azt is kérte, a vádlott a továbbiakban szabadlábon védekezhessen, mert szerinte nem áll fenn bűnismétlés veszélye, de a bíróság ezt elutasította, így V. Kende továbbra is letartóztatásban marad.

A per februárban folytatódik, de már zárt ajtók mögött.

telex.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...