fbpx

FRISS HÍREK

A szelektívvel még nem lesz kevesebb hulladék Kecskeméten

- Advertisement -

A kecskeméti önkormányzat az elmúlt évek alatt több helyen is megszűntette, például a Vacsi közben, a Pákozdi csata utcában, legutóbb a Szabadság téren a szelektív gyűjtőszigeteket és a sárga zsákos rendszert felváltotta az ingyen kapható sárga kukákkal azok részére, akik rendelkeznek szemétszállítási szerződéssel. Nyitott gyűjtőszigetek még vannak Kecskeméten, de heves viták övezik azok használatát. A Széchenyivárosban vagy a Rávágy téren visszatérő probléma az állapotuk és az ürítésük gyakorisága. Vajon tényleg az a megoldás, hogy megszűntetik a szelektív hulladékszigeteket? Esetleg nem azon kellene gondolkodni, miként csökkenthető a szemét mennyisége?

Sárga és barna kukák a szelektívhez

A változtatás nem lehetőség volt Kecskemét számára, hanem regionálisan érvényesített döntés, amikor szétosztottak a térségben 200 ezer kukát, amiből a megyeszékhelyre 26 ezer szemétgyűjtő került. A lakosság között az első darabokat még 2021 őszén kezdték el kiosztani, ami a műanyag, a papír és fémhulladék gyűjtésére szolgál.

Az otthoni szemétgyűjtés rendszerének a megváltoztatását azzal indokolták, hogy a lakók odafigyeljenek a szelektív gyűjtésre és a környezettudatosságra. Az ingatlan tulajdonosok a sárga kukák mellé továbbá barna fedelű kukákat is kapnak, amiben a zöldhulladékot kell gyűjteni. Ugyanebben a szellemben a társasházak nagyobb méretű szelektív konténereket kapnak. Van, ahol már használatba vehették, több helyen még várják azokat.

Az utcai szemeteskonténerek körül is próbálnak rendet vágni. Még tavaly tárgyalt a közgyűlés arról, hogy ez év január 1-jétől Kecskeméten a sze­me­tes­konténereket csak arra alkalmas, zárható építményekben lehessen tárolni az utcán. Ezeket az építményeket az önkormányzat főépítészével kell előre egyeztetni és lehet kihelyezni. A város egyes helyein azóta már látható néhány zárható szemeteskonténer.

Hasonló cikkünk:  A víztisztítás útját járták be a diákok a kiskanalak gyűjtőhelyén, azaz a szennyvíztelepen (galériával)

Újonnan kihelyezett szemeteskonténer a Rávágy téren / kecsup.hu

Lehet-e kevesebb szemetünk?

A szelektív gyűjtőszigetek ügye továbbra is bajos. Vannak, akik szerint bővíteni szükséges a számukat, de ehhez elkerülhetetlen a mostaninál gyakoribb ürítés. Mások szerint előbb a meglévők körül kell rendet rakni és megakadályozni, hogy azokat ne illegális szemétlerakókként használják.

És megint vannak, akik alternatív módszereket dolgoznának ki, miszerint azt kell elérni, hogy a háztartások, a cégek, az intézmények kevesebb szemetet termeljenek. Ez összetettebb feladat, amihez az önkormányzat, a cégek és a civilek bevonása egyformán fontos lenne. Olyan megoldások is szóba jöhetnek, mint ösztönző jelleggel a mennyiség utáni számlázási rendszer kialakítása, az egyéni és a közösségi komposztálás általánossá tétele lakossági programok segítségével vagy a PET-palackok radikális csökkentése egyéni és intézményes szinten egyaránt.

Mindez elhatározás és tervezés kérdése, mert ami megy a kertvárosban az nem biztos, hogy működik a sokemeletes övezetben, vagy éppen fordítva, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene csökkenteni a hulladék mennyiségét. Ahogy az a kérdés sem irreális, hogy milyen léptékben kerül megvalósításra lokálisan a körkörös gazdaság, amelynek célja a hulladék csökkentése és az erőforrások hatékonyabb kezelése.

A KÁEFTÉ bővítette Kecskemét szelektív térképét

A Kecskeméti Fiatalok Társasága már korábban elkészítette civil alapon azt az időről időre frissülő térképet, amire felvitték, hol található Kecskeméten szelektívgyűjtő sziget, hulladékudvar és hulladéklerakó, ruhagyűjtő konténer, kupakgyűjtő szív vagy használt olaj leadó hely. A térképet most újabb helyszínekkel bővítették.

Bővült pár helyszínnel a szelektív térkép / KÁEFTÉ Facebook

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...