fbpx
13.7 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Úgy tűnik nincs megállás az infláció növekedésében

- Advertisement -

Jelentős mértékben emelte az MNB az idei és a jövő évi inflációra vonatkozó várakozást a friss előrejelzésében – írja a Portfolió.

A jegybank 11,0-12,6 százalék közé emelte idei inflációs prognózisát az előző, márciusi jelentésben várt 7,5-9,8 százalékról.

Májusban 10,7 százalék volt az infláció, a következő hónapokban az áremelkedések üteme átlagosan megközelítheti a 16 százalékot. Az áremelkedés jövőre is gyors marad, 6,8-9,2 százalék közötti inflációra számítanak a jegybanki elemzők. Ez nagyon jelentős mértékű változtatás a megelőző, három hónappal ezelőtti prognózishoz képest.

Virág Barnabás jegybanki alelnök sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az infláció ősszel tetőzhet, majd utána lassú mérséklődés indulhat meg. Az üzemanyagokat és a lakossági energiaárakat érintő kormányzati intézkedések érdemben tompítják a globális nyersanyagár-emelkedés hazai inflációra kifejtett hatását – véli a jegybank.

Hasonló cikkünk:  Menczer szerint nincs szükség olyanra, aki meg akarja buktatni a kormányt

Az MNB továbbra is készen áll arra, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatával rugalmasan reagáljon amennyiben ezt rövidtávú pénzpiaci mozgások indokolják – hangsúlyozta az alelnök.

via portfolio.huhang.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...