fbpx

FRISS HÍREK

A kecskeméti légibázison tesztelik az űrhajós jelölteket

- Advertisement -

Több ezren jelentkeztek űrhajósnak, és ha minden jól halad, akkor hamarosan ismét az űrbe repülhet egy magyar asztronauta.

Az érvényes pályázatok száma 244, ebből szűkítették a kört az elmúlt egy évben nyolc főre. Őket jelenleg a kecskeméti bázison tesztelik, például a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, hogyan hat rájuk az extrém gyorsulás. A tesztek után négyen maradnak, akiknek a neveit hamarosan be is jelentik majd, közülük valaki feljut az űrállomásra a tréning után.

A Hungarian to Orbit (Magyart a Föld körüli pályára) programban kifejezetten magyar cégek, kutatóhelyek, egyetemek fejlesztései és kísérletei lesznek a fókuszban – mondta el Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Partnerként az Európai Űrügynökség (ESA), az amerikai Axiom Space és a NASA is közreműködik. A program legnagyobb értéke az úgynevezett űrhajós idő, amelyet a magyar asztronauta kutatással tölthet a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Hasonló cikkünk:  A GVH meghallgatta a panaszokat, eljárást indít a Temuval szemben

Lesz majd orvostudományi, űrélettani, gyógyszerkutatási és a növénytermesztéshez, illetve táplálkozáshoz kapcsolódó vizsgálat is. A legfontosabb azonban a sugárzásmérés lesz. A leendő magyar űrhajós az Európai Űrügynökség minősített asztronautájaként az Európai Űrügynökség kísérleteinek végrehajtásában is részt vesz.

„Ez olyan élményt és motivációt adhat a fiatal generációknak, amelyet Farkas Bertalan repülése jelentett annak idején, hiszen az ő űrutazásának hatására generációk sora indult el a természettudományok irányába” – fogalmazott a miniszteri biztos. Ennek okán az új magyar űrhajóst majd a középiskolai oktatásba is szeretnék bevonni szerte a Kárpát-medencében.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...