fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

A használtautó-piacot átalakító innovatív technológiák: VIN-alapú megoldások integrációja

- Advertisement -


Volt idő, amikor az alvázszámot nem volt olyan egyszerű lekérdezni. Manapság viszont gyerekjáték, és bizony minden vásárlás előtt erősen ajánlott ellenőrizni az autó VIN számát.

A VIN szám lényege

Az alvázszám, más néven VIN szám egy olyan nemzetközileg is használt karaktersort jelent, amely pontosan képes beazonosítani a gépjárművet. Az autó gyártója adja ezt a számot, és mindegyik szám teljesen egyedi. A VIN számokból és betűkből áll. Első karakterei a gyártás országát jelölik, amíg a középső számsor az autó pontos típusát. A számsor végén pedig a gyártási sor azonosítóját és azt az egyedi sorszámot találjuk, ami szintén bizonyító erejű az azonosításánál. A VIN számnak azonban nem csak abban rejlik a lényege, hogy lopás esetén könnyen felismerhessék az autót, vagy annak alvázát. Vásárláskor is nagyon sokat segít nekünk. Jó néhány éve még nem volt olyan egyszerű megtudakolni az autó előtörténetét, azonban az internet világában ez már rendkívül egyszerű. A carvertical.com/hu oldalán például azonnal lekérdezhetjük a VIN számot. Nincs más dolgunk, mint beírni az autó számsorát, és azonnal láthatjuk annak minden történetét. Az előző tulajdonosokat, a lehetséges baleseteket és a szervizeket is pontosan és áttekinthetően láthatjuk a VIN szám beütése után. Ezzel pedig ellenőrizhetjük azt is, hogy az eladó mennyire mondott igazat a gépkocsiról. Márpedig érdemes ellenőrizni még az autó megtekintése előtt ezeket az adatokat, hiszen nagyon sokan próbálnak trükközni az eladáskor. Eltitkolnak baleseteket és alapvető műszaki problémákat. Persze szerelőműhely által nem feltárt problémát sajnos nem fogjuk tudni megtalálni a VIN szám lekérésekor, viszont minden más olyat igen, ami nagyon sok információt adhat számunkra.

Hasonló cikkünk:  Kocsis Máté be akarta támadni Magyar Pétert, ehelyett öngólt lőtt

Mit tudunk meg a VIN szám adatainak lekérdezéséből? Avagy a rejtett adatok kiolvasásának módjai

A szerelőműhelyek, balesetek és tulajdonosok információi mellett arra is fény derülhet, ha az autó lopott. Figyeljük meg, hogy egyezik-e a jelenlegi tulajdonos adata a feltüntetettével. Ezen kívül akkor is érdemes gyanakodnunk, ha az autó lekért adatai között szerepel baleset, utána szerviz viszont nem. Ilyenkor bőven van okunk gyanakodni, hogy az autóval komolyabb probléma lehet. Ha pedig ezt a balesetet nem vallja be az illető, akkor egyértelmű, hogy álljunk inkább el a vételtől. A kocsi általános állapotát is könnyedén kiolvashatjuk a feltüntetett információkból. Például ha az autó idősnek számít, de az adatok szerint keveset futott, akkor biztonságos lehet. Viszont ha jóval több az adatbázisban megtalált kilométerállás, mint amit az autónál állítottak, akkor ismételten csak érdemes gyanakodni arra, hogy az eladó akár nagyobb hibákat is elrejthetett. A lopás tényét is könnyedén láthatjuk, hiszen a lopott autók esetén feltüntetésre kerül a VIN adatbázisában, hogy az adott gépjárművet körözik-e. A keresőrendszerek, ahogyan a Carvertical rendszere is, egyszerre több adatbázisból dolgozik. Ezért a külföldi országok adatbázisai alapján azt is megtudhatjuk, ha az autóval külföldön történt valami.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...