fbpx

FRISS HÍREK

Minden második baba császármetszéssel születik Kecskeméten

- Advertisement -

Kovács-Dandi Csilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem perinatális szaktanácsadó hallgatója Facebook-oldalán azt írja, hogy a 2015 és 2021 közötti időszakban végig 6-11%-kal volt több a császármetszések aránya Kecskeméten az országos adatokhoz viszonyítva. Ez a tendencia 2020-ban érte el a csúcsát 52,29%-kal, 3054-es születésszám mellett. Vagyis volt olyan év, amikor a gyerekek több mint fele nem természetes úton született a városban.

Ez azt jelenti az év 365 napjára vetítve, hogy átlag napi 4 császármetszés történt ebben a két évben. Viszonyításképp: mindeközben a 2021-es országos átlag 40,63% volt. Ha pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását vesszük alapul, amely szerint 10-15 százalék volna az ideális, még súlyosabbnak tűnik a helyzet.

Kovács-Dandi felhívta a figyelmet – ez a beavatkozás „nem egyszerű és nagyszerű, gyors és biztonságos. Számos komoly kockázata van az anyára, a gyermekre, és a későbbi gyermekvállalásra nézve”. Ennek fényében is magas ez az arány, amely mögött biztosan állnak indokolatlanul végzett császármetszések is.

2021. februárjában a Másállapotot a Szülészetben aktivistacsoport panasza nyomán vizsgálat indult a Bács-Kiskun Megyei Kórház szülészetén, miután sokan arról számoltak be, hogy a szülészeten a pozitív koronavírustesztet produkáló nőkön automatikusan császármetszést végeztek annak ellenére, hogy ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása szerint sem indokolta semmi.

Hasonló cikkünk:  Biztonsági őr pofozott fel, majd ütött ki a főtéren egy részeg férfit - állítja több olvasónk

Keszler Viktória, a Másállapotot a Szülészetben aktivistája a kecskeméti friss adatokra reagálva azt mondta: „Azt nem hiszem, hogy a kecskeméti szakemberek rosszabbak lennének, mint máshol, de az látszik, hogy a császár-prevenció itt nem prioritás. Az ilyen fokú túlzott medikalizáció veszélyezteti a nők egészségét”.  – Szerinte a felesleges beavatkozások csak – jó esetben elkerülhető – szenvedéssel járnak a nőknek.

A nemzetközi és a hazai adatok is emelkedést mutatnak a civilek szerint, a császármetszések egy részét pedig nem feltétlenül egészségügyi okból végzik. Sokszor inkább olyan „praktikus” okai vannak, mint a tervezhetőség, kontrollálhatóság, időtakarékosság, orvosi és jogi védelem, a szolgáltatói szempontból vett jobb ár-érték arány. De ritkább esetben akár az is állhat a háttérben, hogy például egy faros vagy egy ikres hüvelyi szülés kísérésére nincs felkészülve az ellátó személyzet.

Mivel nem létezik a magyar ellátórendszerben a császármetszésre vonatkozó érvényes szakmai irányelv, a civilek szerint döbbenetes, és orvosszakmai indokokkal nehezen magyarázható különbségek láthatók az egyes kórházak gyakorlatai között, holott a tudományos evidenciának nem kellene változnia kórházanként.

via Mérce

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...