fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A Belügyminisztérium változtatna a szülészeti ellátáson

- Advertisement -

Azoknál a nőknél, ahol fennáll több más feltétel mellett a komplikációmentes várandósság, bevezetnék az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást – írta meg a Hvg.hu egy társadalmi egyeztetésre február végén kiírt tervezet alapján.

Egy 2003-as rendelet szerint a szülészeti ellátásban most a II. és III. progresszivitási szintű ellátás elérhető. Ez azt jelenti, hogy a II-es esetében koraszülött intenzív nélküli szülészet működik 24 órás neonatológus ellátással, a III-asban pedig koraszülött intenzív osztályok is működnek.

Az I-es szint tehát alapellátást jelent, ahova a kockázatmentes várandósok kerülhetnének be. Feltétel még, hogy az anya 18 év feletti legyen, első szülésnél pedig 40 év alatti, a terhesség a betöltött 37. és 41. hét között legyen, a magzat pedig ne legyen farfekvéses. Ezeken felül kizáró ok néhány betegség, fertőzés, ikerterhesség, de a korábbi császármetszés is.

Azokban a kórházakban, ahol ez a szintű osztály működik, nem lenne koraszülött intenzív, valamint neonatológus, vagyis újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Viszont 30 perces távolságban elérhetőnek kellene lennie ennek az ellátásnak is.

Hasonló cikkünk:  A vita újabb fordulója, most az MNB szólt be a kormánynak

Ezeknek az osztályoknak biztosítaniuk kellene a sürgősségi szüléslevezetést és ambuláns szülészeti ellátást, illetve minden ilyen helyen lennie kellene egy császármetszés végzésére alkalmas műtőnek.

A lap megkereste a Belügyminisztériumot, válaszol azt írták, hogy az intézmények kiválasztása még folyamatban van. A tárca szerint a lakossági igények hívják életre az alapfokú szülészeti ellátást, és ehhez igazodva tennék lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást.

Ehhez hasonló ellátás működik máshol is, például Németországban, de megoszlanak a vélemények arról, hogy jó lesz-e vagy sem. A bevezetés szándékáról egyesek úgy vélekednek, hogy a szülészeteket is nagyban érintő szakorvoshiányt szeretnék orvosolni ezzel az átalakítással.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...