fbpx

FRISS HÍREK

Szeptembertől emelik a doktoranduszhallgatók ösztöndíját

- Advertisement -

Halász Noémi momentumos politikus egy bejegyzésben jelentette be, hogy a pártja országgyűlési képviselőivel próbálták a doktoranduszhallgatók ösztöndíját megemeltetni:

„Felsőoktatási fórumot tartottunk, egyeztettünk hallgatókkal, határozatjavaslatot adtunk be a Parlamentbe. Majd amikor a Fidesz leszavazta a javaslatunkat, Szegeden a kuratórium elnökéhez fordultam, hogy saját keretből vessenek véget ennek a tarthatatlan helyzetnek.”

A doktoranduszok számának drasztikus visszaesése indokolja az emelést, valamint az is, hogy az ösztöndíjak nem követik az inflációt. Az SZTE Szenátusa megszavazta a kiegészítő ösztöndíjak létrehozását, ami szeptembertől lép életbe. Így a szegedi egyetemen minden PhD hallgató minimum havi 40 ezer forint plusz ösztöndíjat kapna.

Az ösztöndíj-csomagra pályázni kell majd, nem jár alanyi jogon  – ellentétben azzal, amit a Momentum el szeretett volna érni. A politikus bízik abban, hogy „hamarosan az összes magyar PhD hallgató számára alanyi jogon fog járni ilyen, vagy ehhez hasonló ösztöndíjemelés.”

A Momentum úgy látja, hogy jelenleg a megpályázható ösztöndíj kegy, mert bármikor elvehető. A megoldást abban látják, ha a fenntartó kuratóriumok felszámolásra kerülnének, és államilag, egyenlő és igazságos feltételekkel kezelnének minden doktoranduszt. Mivel a felsőoktatás jövője azon múlik, hogy kellő egzisztenciát nyújtson az állam, így kiemelt jelentőségű a doktorandusz ösztöndíjak emelése, illetve a minimálbérhez kötéssel azok értékállóságának biztosítása.

Hasonló cikkünk:  Jobboldali kihívót kap a Fidesz, bemutatta kecskeméti polgármesterjelöltjét a Kiskun Lokálpatrióta Egyesület

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...