fbpx
15.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A Libri több boltjából is az LMBTQ-könyvek eltávolítását mérlegeli

- Advertisement -

A helyzet fokozódik: a melegellenes törvény miatt valódi esély van arra, hogy a magyar könyvesboltok többségéből teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást.

A jogszabály kimondja: ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani még befóliázva sem. A Libri belső felmérése szerint emiatt a könyvesboltjaik nagyjából feléből, mintegy 30 üzletükből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket.

Budapesti és nagyobb vidéki városok boltjairól is szó van, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál találhatóak, így valószínűleg kiemelkedően nagy forgalmat bonyolítanak le.

A könyvpiaci szereplőket megoldhatatlan feladat elé állítja, ha a törvény „szexualitás öncélú ábrázolására” vonatkozó részét komolyan veszik. Ebben az esetben ugyanis a világirodalom óriási részét ki kellene szedniük a 200 méteres szabály által érintett boltjaik kínálatából. A fogyasztóvédelmi hatóság eddigi bírságolási gyakorlata alapján az látszik, hogy a törvénynek inkább a „homoszexualitást megjelenítő” tartalmára érzékenyek.

A Librinél készült lista alapján – ami a Telex birtokába jutott – a Malom Könyváruházból (Malom Center) és a Kecskemét Könyvesboltból (Szabadság tér) is eltűnhetnek az érintett kiadványok, erről azonban megerősítés egyelőre nem érkezett.

Hasonló cikkünk:  Az SK komáromi akkugyárából nyolc embert kellett kórházba szállítani

A laphoz eljutott adatbázis alapján úgy tűnik, ha az érintett könyvesboltokból a Libri nem rakja ki az összes LMBTQ-érintettségű könyvet, akkor csak a főispánok alá tartozó fogyasztóvédelmi hatóságok kegyén, szándékán múlik, kapnak-e bírságot a könyves cégek. Mert a törvény szerint kaphatnak.

2021-ben egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődése szempontjából veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

Tudományos kutatási eredmények azonban egyértelműen igazolják, hogy a szexuális edukációnak, a minőségi könyveknek, irodalomnak fontos szerepe van abban, hogy azok a gyerekek is elfogadják magukat – és ne akarjanak öngyilkosok lenni -, akik talán éppen ekkortájt ébrednek rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...