fbpx
21.9 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

A Libri több boltjából is az LMBTQ-könyvek eltávolítását mérlegeli

A helyzet fokozódik: a melegellenes törvény miatt valódi esély van arra, hogy a magyar könyvesboltok többségéből teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást.

A jogszabály kimondja: ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani még befóliázva sem. A Libri belső felmérése szerint emiatt a könyvesboltjaik nagyjából feléből, mintegy 30 üzletükből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket.

Budapesti és nagyobb vidéki városok boltjairól is szó van, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál találhatóak, így valószínűleg kiemelkedően nagy forgalmat bonyolítanak le.

A könyvpiaci szereplőket megoldhatatlan feladat elé állítja, ha a törvény „szexualitás öncélú ábrázolására” vonatkozó részét komolyan veszik. Ebben az esetben ugyanis a világirodalom óriási részét ki kellene szedniük a 200 méteres szabály által érintett boltjaik kínálatából. A fogyasztóvédelmi hatóság eddigi bírságolási gyakorlata alapján az látszik, hogy a törvénynek inkább a „homoszexualitást megjelenítő” tartalmára érzékenyek.

A Librinél készült lista alapján – ami a Telex birtokába jutott – a Malom Könyváruházból (Malom Center) és a Kecskemét Könyvesboltból (Szabadság tér) is eltűnhetnek az érintett kiadványok, erről azonban megerősítés egyelőre nem érkezett.

Hasonló cikkünk:  A távozó pedagógusokat azzal is fenyegetik, hogy soha többé nem taníthatnak

A laphoz eljutott adatbázis alapján úgy tűnik, ha az érintett könyvesboltokból a Libri nem rakja ki az összes LMBTQ-érintettségű könyvet, akkor csak a főispánok alá tartozó fogyasztóvédelmi hatóságok kegyén, szándékán múlik, kapnak-e bírságot a könyves cégek. Mert a törvény szerint kaphatnak.

Hasonló cikkünk:  A lelkesedés sem pótolja az alacsony bért, több munkatárs is távozott a szegedi színházból

2021-ben egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődése szempontjából veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

Tudományos kutatási eredmények azonban egyértelműen igazolják, hogy a szexuális edukációnak, a minőségi könyveknek, irodalomnak fontos szerepe van abban, hogy azok a gyerekek is elfogadják magukat – és ne akarjanak öngyilkosok lenni -, akik talán éppen ekkortájt ébrednek rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak.

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...