fbpx

FRISS HÍREK

Magyarországon nőtt a legjobban a cégek profitja, miközben a bérek értéktelenedtek

- Advertisement -

Magyarországon a tavalyi első negyedévhez képest idén a statisztika szerint 9,8 százalékos nominális béremelés teljesült átlagban, azonban az infláció miatt a bérek reálértéke 15,6 százalékkal lett kevesebb, ami a legdurvább mínusz az OECD-államok között. Az átlagos reálértékcsökkenés 3,8 százalékos volt – ennek több mint négyszerese a magyar adat. A statisztikában szereplő 29 ország közül ugyanakkor a Magyarországon működő cégek szerezték meg a legtöbb extraprofitot.

Sehol sem zuhantak akkorát a reálbérek, és nőtt olyan mértékben a profit, mint Magyarországon – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss statisztikájából, amelyre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hívta fel a figyelmet.

Magyarországon kilőtt a vállalatok profitja

Ami a fajlagos profitnövekedést illeti, Magyarországon az több mint 61 százalékos volt, amivel toronymagasan vezettük a rangsort, senki a nyomunkba sem ért.

A második legnagyobb fajlagos nyereségnövekedést elért Litvánia is csak 36 százalékkal büszkélkedhetett. Tegyük mellé, a fajlagos profitnövekedés majdnem háromszor akkor volt Magyarországon, mint az OECD-átlag (ami kicsit több, mint 21 százalék).

Nem ennyire jeleskedtünk a fajlagos munkaerőköltség növekedésénél, ahol majdnem 34 százalékkal a harmadik helyet szereztük meg, nem sokkal előzött meg minket Litvánia és Észtország. Na de ha a fajlagos profit 61 százalék felett nőtt, akkor hogy lehet, hogy a fajlagos munkaerőköltség növekedésére csak szűk 34 százalék jutott?

Hasonló cikkünk:  Egyes vállalkozások eladására kötelezhetné a tulajdonosokat a GVH, ha veszélybe kerülne az ellátásbiztonság

Fajlagos profitnövekedés és munkaerőköltség-növekedés, illetve reál fajlagos munkaerőköltség-változás 2019. IV. negyedévhez képest 2023. I. negyedévében (%)

 

Erre mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy minden korábbi elképzelésnél is több pénz van a vállalatoknál – a statisztikában szereplő 29 ország közül ugyanis a Magyarországon működő cégek szerezték meg a legtöbb extraprofitot, miközben a fajlagos bérköltség csak feleannyira nőtt, mint a fajlagos profit. A szakszervezet értelmezésében ez azt jelenti, hogy a kiemelkedően magas haszon és az alacsonyan tartott bérköltség között egyre nagyobbra nyílik az olló. Vagy ahogy az OECD fogalmazott, a vállalati nyereség (több országban és ágazatban) jobban nőtt, mint a munkaerőköltség, ami arra utal, hogy a megélhetési költségek növekedése nem egyenlően oszlott el.

Forrás: 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...