fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Kerüljünk képbe az idei HR trendek kapcsán!

- Advertisement -

A legtöbb vállalkozót, cégvezetőt foglalkoztatja a kérdés, hogy milyen HR trendek várhatóak az idei évben? Ezek ugyanis befolyásoló tényezők lehetnek mind a vállalat stratégiája, mind pedig a teljesítménye szempontjából. Érdemes tehát informálódni ennek kapcsán.

A generatív AI a segítségünkre lehet?

Az elmúlt időszakban egyre jobban beszivárgott az emberek tudatába, s a cégek mindennapjaiba a mesterséges intelligencia. Ehhez elég megnéznünk a McKinsey felmérést, amely szerint a válaszadók 55%-a nyilatkozta, hogy a vállalat, ahol dolgozik használt AI-t az előző évben. A jelek pedig arra utalnak, hogy le fognak maradni, akik nem kezdik el beépíteni a cégük életébe. 

De mégis hogy segíthet a HR-eseken? Gondoljunk csak a chatbotokra, hiszen ezeknek már most is nagy a jelentőségük a gyakori kérdések megválaszolásában. A HR-osztály tehermentesítése pedig lényeges kérdés, s ebben a CHEQ vállalati szoftver nagymértékben a segítségünkre lehet. Ez az eszköz nem csupán a gyakran ismételt kérdések megválaszolására ad lehetőséget, hanem megoldást kínál egy komplett vállalati folyamatok egyszerűsítésére és tudástár megalkotására is.

Persze, amilyen népszerű az AI egyesek körében, sokan annál inkább tartanak tőle. Nem ritka ez a jelenség a munkavállalók körében sem. Nem is meglepő, hogy attól tartanak, hogy majd elveszik a munkájukat, s többé nem lehetnek hasznos tagjai a vállalatnak. Ezt a meglátást viszont feltétlenül pontosítanunk kell. Nem az AI veszi el a munkát, hanem azok az emberek, akik a maguk szolgálatába állítják majd a mesterséges intelligenciát, például a hatékonyabb ügyfélszerzés érdekében. Persze minden vállalatnak más céljai vannak, a legtöbbnek a több ügyfél, s a kiemelkedő teljesítmény szerepel a rövid és hosszú távú tervei között.

Hasonló cikkünk:  Eurostat: a 25 legszegényebb uniós régióból négy magyar

Ilyenkor hogyan védekezzünk? Fontos, hogy mindig készek legyünk fejlődni, új dolgokba beletanulni, alkalmazkodni az adott helyzethez. A változó világban kell érvényesülnünk.

Kihívás a vezetőségnek és a beosztottaknak egyaránt

Az AI megjelenése mindkét oldalról nézve nehézséget okoz: egyrészt a menedzsmentnek rá kell vennie a munkavállalóit, hogy aktívan használják, például a HR feladatok jelentős részénél, másrészt az alkalmazottaknak meg kell barátkozniuk ezzel az új helyzettel, s a legjobbat kihozni belőle. 

A munkafolyamatok felgyorsítása, automatizálása ugyanis alapvető követelmény a legtöbb vállalat életében. Az idő és energia spórolása lehetőséget teremt, hogy értékesebb feladatokat lássanak el a rutinfolyamatok helyett. S itt jöhet képbe az átképzés lehetősége is.

Karrierfejlesztés és mobilitás – ez jelenti a jövőt?

Mivel sokan aggódnak amiatt, hogy elveszítik a munkájukat, ez arra készteti őket, hogy bővítsék ismereteiket, még több készségre, tudásra tegyenek szert. S amelyik vállalat ezt a fejlődést biztosítja, komoly versenyelőnyre tehet szer. Így nem csupán vonzóbb lesz a leendő dolgozók szemében, hanem a meglévő munkavállalók sokrétűbb tudással, értékes készségekkel még többet hozzáadhatnak a cég sikeréhez.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...