fbpx

FRISS HÍREK

Egy hét alatt közel 100 földrengés pattant ki Békés vármegyében, amelyet emberi tevékenység is okozhatott

- Advertisement -

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára hívta fel a figyelmet: szokatlan eseménysor történt a Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben – 99 darab földrengés pattant ki egy hét alatt. A felhőszerűen elhelyezkedő, rövid idő alatt kipattanó földrengések azért is furcsák, mert a rengések kis mélységben, 6-8-10, illetve 20 km közötti mélységben keletkeztek.

Több olyan dolog is zajlik Békés vármegyében, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet, a kérdés komoly vizsgálatot és intézkedéseket igényel.

A hazai szénhidrogén kitermelés fokozása céljából zajlik a Corvinus projekt, amelynek során a földrengés epicentrumoktól észak-keleti irányban végeznek kutatásokat, és szeretnének földgáztermelő kutakat fúrni, majd üzembe venni. Az eljárás során mélységi rétegek repesztésével igyekeznek fokozni a kihozatalt, és a nemzetközi gyakorlat szerint pont ilyen felhőszerű földrengés-eloszlást képes generálni a szénhidrogén-kutatás és kitermelés.

Több geotermikus energia projekt létesült vagy van éppen tervben a térségben, amiket szintén vizsgálni kellene. Mezőberényben például 2011-2012-ben geotermikus erőmű projektet valósítottak meg, amely olyan technológián alapul, ami a világ más pontjain bizonyítottan hozzájárult indukált földrengések kiváltásához. Ebben az esetben két kút segítségével nyerik ki a hőközlő folyadékot, amit azután hasznosítani lehet. Az eljárás során rétegrepesztést alkalmaznak, és a nagy nyomással mélybe préselt folyadék képes a mélyben lévő törésvonalak mentén mozgást kiváltani.

Hasonló cikkünk:  Górcső alatt a red dot irányzék

A svájci Bázelben a 2000-es évek elején elkezdtek egy ún. „hot dry rock” geotermikus projektet megvalósítani. A várost 1356-ban lerombolta egy nagy, 6,5-es magnitúdójú földrengés, ezért nagyon körültekintően, szeizmikus méréseket célzottan telepítve kezdték meg a geotermikus rendszer kiépítését. Azonban a projekt során kipattant egy 2,9-es magnitúdójú földrengés és az utána következő 4 hónapban összesen 13.500 darab kisebb földrengést regisztráltak, melyek közül a 200 legnagyobb 0,7 és 3,4-es magnitúdó közötti volt. A projektet le is állították és soha nem fejezték be.

A 99 földrengésből álló földrengésfelhőt azért is vizsgálni kell, mert terveznek egy nagyobb ívű geotermikusenergia-programot megvalósítani. A geotermikus energia hasznosításának pedig az egyik fontos környezeti következménye a szeizmológiai kockázatok növekedése.

A Békés vármegyei események a magyarországi aktív törésvonalak felülvizsgálatát is megkövetelik. Ezen a linken elérhető, 2023-as szeizmológiai térképen a Kondoros környéki területen egy szaggatottvonal potenciális aktív törésvonalat jelöl. A nagy számú földrengés alapján ez aligha maradhat a potenciálisan aktív kategóriában.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...