fbpx

FRISS HÍREK

Górcső alatt a red dot irányzék

- Advertisement -

Szinte minden airsoft fegyver rendelkezik saját irányzékkal, amely egy elülső és egy hátsó részből áll. A használata rendkívül egyszerű: a fegyver felőli szemmel úgy kell célozni, hogy a hátsó irányzékot az elülsőn közepére behozod, és mindezt egy vonalba állítod a céllal.

A játékosok többsége ennek ellenére általában felszerel valamilyen célzóeszközt a fegyverére, amelyek többnyire a Combat Zone-nál is kapható red dotok és távcsövek. A mai cikkünkben mi a red dotokkal fogunk részletesebben is megismerkedni. 

A red dotokról bővebben

A red dotok olyan elektromos működésű célzóberendezések, amelyek esetében egy világító pont vagy célkereszt segít a célzásban. Ennek a fényereje egy állítócsavar segítségével szabályozható, amely lehetővé teszi, hogy napsütésben és éjszakai körülmények között is megfelelően használható legyen az optika.

Kétféle típusuk létezik: vannak a nyílt irányzékok, amelyeknek a lencséje viszonylag szabadon áll, és a zárt irányzékok, amelyek egy házban, védve vannak. A nyílt változatok mellett talán az szól, hogy az esetükben a “célkereszt” gyakran nem egy sima pont, hanem akár többfajta, állítható. De ezt erősen beárnyékolja az a tény, hogy sérülékenyebbek, és a gyengébb fajták a napfény miatt kevésbé használhatóak.

Ebből pedig valószínűleg már kitaláltad, hogy a zárt irányzékok jobban bírják a hányattatásokat, és a napfény kevésbé zavaró a használatuk során. Az esetükben viszont általában csak egy pont jelöli a célt.

Hasonló cikkünk:  A leggazdagabb magyarok 675 milliárd forintot mozgattak át vagyonkezelő alapítványokba

Ami a használatukat illeti, mindkét szemnek nyitva kell lennie közben, és a célpontra kell fókuszálni. Csak így lesz ugyanis majd a célkereszt (ún. parallax kompenzált) éles, amikor a red dotot a szem vonalába emeled.

A nagyítással rendelkező red dotok

Ezek a célzó berendezések valahol a fegyvertávcsövek és a „sima” red dotok között vannak félúton. A működési elvük inkább a red dotokéhoz hasonlít. Annyiban különböző talán tőle, hogy a cél képét fel is nagyítják, általában kétszeres, maximum háromszoros nagyítással rendelkeznek.

A használatuk pedig a távcsövekéhez hasonlít. Ha két szemmel próbálod bemérni a célt, akkor zavaró lehet a látott kép különböző nagyítása. Bár azt mindenképpen érdemes hozzáfűzni, hogy egyszerű red dotként is lehet használni őket, méghozzá úgy, hogy le kell csukni a belépő lencse oldali kupakját (ami a cső felől van). 

Ennek köszönhetően ugyanis a szem a fekete háttéren látja majd a célkeresztet, amelyet az agyad átrak majd a másik szem által látott képre. Ez elsőre lehet, hogy furcsa lesz, de kis idő után hozzá lehet szokni. 

A red dotok védelme

Elég egy szerencsés (szerencsétlen) lövés az airsoft játékokon, és máris annyi az optika lencséjének. De szerencsére ez a probléma könnyen orvosolható. Be kell helyezni a belépő lencse elé egy átlátszó plexi lapot, amelyet egy külön kis szerelékkel szokás rögzíteni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...